• Як учасники дитячого читацького клубу потоваришували зі своїми емоціями

    Як учасники дитячого читацького клубу  потоваришували зі своїми емоціями Як учасники дитячого читацького клубу  потоваришували зі своїми емоціями Як учасники дитячого читацького клубу  потоваришували зі своїми емоціями Як учасники дитячого читацького клубу  потоваришували зі своїми емоціями

    Книга відомої української психологині й письменниці Світлани Ройз «Ключі сили» з’явилася у фонді бібліотеки-філії №1 для дітей завдяки проєкту «Валізка з книжками» від Goethe-Institut і дуже швидко знайшла свого читача. «Ключі сили» найчастіше запитували читаючі родини, адже книга призначена для неспішного та вдумливого читання батьків з дітьми. Усі, хто ознайомився з книгою, зазначали, що вона стала хорошим помічником у стресових ситуаціях під час безперервних повітряних тривог, переселення, відключень світла тощо. Діти стають більш вразливими в складні часи і не завжди можуть сформулювати те, що їх турбує, тому виникла ідея проведення зустрічі-обговорення книги «Ключі сили» учасників дитячого читацького клубу з психологинею Тетяною Татаринцевою.

    Тож, на заході йшлося про такі емоції, як страх, злість, сум, печаль, провина, радість та як їх проживали герої книги – дитина та дорослі, що її оточують. Під час діалогу з психологинею діти зізналися, що дуже сумують за мирним життям, безтурботними буднями, за днями без повітряних тривог, а хтось із них – за рідним домом, адже війна змусила покинути його. Пані Тетяна зауважила, що сумувати – це не лише нормально, а й корисно, тому що сум звільняє місце для нових позитивних емоцій.

    Діти розповіли, що своїми емоціями зазвичай діляться з батьками, уявними друзями, або проживають їх через творчість – малюють, чи пишуть якийсь твір.

    Доволі жвавим було обговорення відчуттів провини й сорому, які, як зазначила Тетяна Татаринцева, тісно взаємопов’язані між собою. Виявилось, що у всіх учасників заходу траплялися ситуації, внаслідок яких вони відчували ці емоції. «Іноді наша поведінка не відповідає певним стереотипам, прийнятим нормам суспільства, частиною якого ми дуже хочемо бути. Відтак у нас виникає відчуття сорому й провини. Це означає, що ми ставимо правила нашого оточення вище власних бажань. Щоб позбутися схильності до цих емоцій, важливо бути собою й цінувати себе», − наголосила психологиня.

    Думки дітей щодо прояву найресурснішої емоції – радості дуже різнилися: хтось вважав, що не треба надто проявляти почуття задоволення, адже в сумний час живемо, а хтось стверджував навпаки – треба радіти якнайчастіше, адже це допоможе легше прожити негаразди і проблеми. І пані Тетяна підтримала цю думку, адже радість заряджає нас, як батарейка; і в жодному разі не треба звинувачувати себе в цій емоції.

    Зустріч у дитячому читацькому клубі пройшла в теплій, щирій, дружній атмосфері. І діти, й батьки були дуже відвертими, активно підтримували розмову. Вони були одностайні в думці, що ця зустріч вдалася, і є важливою для кожного з них, адже вона – про емоції, якими частіше всього важко керувати. А тут вони отримали цінні професійні поради з регулювання своїх почуттів.

    Друзі, якщо вас зацікавила книжка Світлани Ройз «Ключі сили», яка допоможе вашим дітям здобути відчуття сили й розуміння своїх емоцій, запитуйте її в найближчій від вашого дому бібліотеці.

    Тетяна Качанова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше