• Яблучний Спас – свято щедрої душі

    Яблучний Спас – свято щедрої душі Яблучний Спас – свято щедрої душі Яблучний Спас – свято щедрої душі

    Яблучний спас — це християнське свято, яке  за новим календарем відзначають 6 серпня. Свято Преображення, або Спас – це одне з найбільших християнських та народних свят східних слов’ян. Відзначали його ще понад 1000 років тому. Вважається, що в цей день Ісус Христос явився апостолам в оновленій божественній подобі під час молитви. Обличчя Його сяяло, як сонце, а одяг став білим, мов сніг.

    Напередодні цього дня для членкинь клубу «Фітовітальня» працівники бібліотеки-філії №6 провели народознавчу годину «Яблучний Спас – свято щедрої душі».

    Завідувачка філією Надія Гаврилова ознайомили присутніх із звичаями та традиціями, народними прикметами, повір’ями, заборонами та приказками, які пов’язані із святом Яблуневий Спас та запросила переглянути виставку-інсталяцію «Спас прийшов в гості до нас». Навиставці представлена література про традиції святкування, вірування наших пращурів, а поруч зцікавими виданнями красуються гостинці літа: смачні яблука, груші, сливи з бібліотечного саду та горіхи, запашний мед і сніп зколосків пшениці.

    Надія Миколаївна провела дегустацію художніх творів, назви якихпов’язані із яблуками – «Книги з присмаком яблук». Учасники дегустації були представлені книги: «Пів’яблука» Г.Вдовиченко, «Яблука Єви» Х.Коцюри, «Яблуневі квіти» Ю.Кирик. Бібліотекарка запропонувала учасникам заходу прослухати розділ «Саджати дерево» із книги Валерія Чорней «Яблуко в тайстрі», у якому автор стверджує, що кожна людина має посадити яблуню, бо її коріння – це початок нового життя, а вміти бачити істинну красу – це справжнє мистецтво.

    Оскільки головним символом свята є яблука, які символізують достаток і благополуччя, то учасники заходу не зрадили традиції Яблучного Спасу і напекли пирогів з яблуками та залюбки посмакували з чаєм.

    З давніх-давен вважалося, що яблука, вжиті на Яблучний Спас приносять здоров’я і достаток. Нехай це світле свято принесе всім радість, позитив та щастя, зарядить енергією та натхненням на добрі справи!

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше