• Свято Маковія у бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка

    Свято Маковія у бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка Свято Маковія у бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка Свято Маковія у бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка

    1 серпня відзначають свято Маковія, в церковному календарі цей день називається Днем мучеників Маккавеїв та Святом Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Це одне з найбільш шанованих свят в Україні.

    У цей світлий, прекрасний день для маленьких читачів бібліотеки-філії села Вільна Тарасівка відбулася народознавча година «Перший Спас прийшов до нас!».

    Бібліотекарка розповіла дітлахам про те, що історія українського народу – це вічність, а його культура – це той великий скарб, національне надбання, що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. Свято Маковія називають Спасом на воді, Мокрим Спасом, Медовим Спасом, які саме квіти у цей день рано-вранці потрібно зібрати для маковійських букетів – «маковійчиків», щоб встигнути освятити їх у церкві.

    Дітлахи дізналися, що маковійчик – це не просто букет, він є хатнім оберегом, який потрібно зібрати власноруч. Тож діти взяли активну участь у створенні «маковійчиків» або «маковейка», у якому обов’язково мають бути достиглі голівки маку, м’ята, яка оберігає сім’ю від усякої напасті й додає здоров’я, сонях − символ сонця, материнка – захист родинних зв’язків, рута – від хвороб, калина – на дівоче щастя. Полин слугував талісманом від всілякої напасті та сповнював здоров’ям, волошка – дарувала мир усій родині. А ще − чорнобривці, айстри, васильки, любисток, петрів батіг, деревій...

    Раїса Лисак.

     

     

     

    .



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше