• Свято Маковея йде – радість і мир Україні несе

    Свято Маковея йде – радість і мир Україні несе Свято Маковея йде – радість і мир Україні несе Свято Маковея йде – радість і мир Україні несе

    Настав останній місяць літа – серпень. Прийшов він до нас не з пустими руками, а із щедрим урожаєм овочів, фруктів та народними святами. Розпочинається серпень одним із найпоетичніших і найшановніших свят – святом Маковея, яке за новим календарем православні святкують 1 серпня. В цей день у церквах проводяться служіння, під час яких освячують мак, мед і воду і проводжають літо. На Маковія кожний має букет квітів, в якому обов’язково повинні бути присутні великі достиглі голівки маку. Саме ім’я святих мучеників Маккавеїв дало назву свята, яке в народі називають Маковея або Маковія.

    До свята Маковея працівники бібліотеки провели народознавчу годину «З медом і маком прийшов до нас Спас» для членкинь клубу «Фітовітальня». Бібліотекарка Людмила Романюк розповіла присутнім про традиції та звичаї українців під час святкування Маковія, про свячене зілля в цей день та його застосування в народі, про мак і його властивості та нагадала, що одним із основних атрибутів свята є освячення тематичних букетів – «маковійчиків». Маковійчик – це не просто гарне різнотрав’я, це хатній оберіг, який треба зібрати власноруч.

    На учасників заходу в читальній залі чекала яскрава книжкова виставка-інсталяція «Медовий Спас або Маковія: історія, народні традиції святкування», яку прикрашали символи свята: букети квітів і трав, мак ну і, звичайно, мед. Фахівчиня познайомила учасників заходу з книгами про традиції та звичаї українців на свято Маковея. А яке ж свято без традиційної страви – шуликів з медом? Тож всі присутніпідтримали давню традицію українців і залюбки спробували випічку з маком та медом.

    Вітаємо всіх з Маковієм. Хай це свято подарує українцям міцне здоров’я, принесе мир і радість на землі рідної України! Хай макові зерня освятять українські родини на радісне довголіття, а небо буде мирнимі сонячним!

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше