• Ляльки-мотанки від Тетяни Строкач

    Ляльки-мотанки від Тетяни Строкач Ляльки-мотанки від Тетяни Строкач

     

    Кожен з нас береже в потаємному куточку свого серця найпрекрасніші згадки про дитинство. Цей золотий період життя людини накладає свій відбиток на всю подальшу долю. Поспішаючи стати дорослими, більшість з нас поринає в сувору реальність і назавжди полишає невимовні чудеса країни дитинства. Лише невелика часточка людей продовжує жити в світі казок, легенд, неповторних образів, дарованого кожному з нас Раю. Сьогодні ми знову маємо можливість повернутися у світ дитинства, торкнувшись неповторного творіння – ляльки-мотанки.

    Міні-виставка ляльок-мотанок місцевої поетки, майстрині Тетяни Строкач відкрилась у читальній залі бібліотеки-філіалу №6. Тетяна Тезіславівна презентує 45 не схожих одна на одну творчих робіт. Тут є ляльки зроблені на шишці, на кукурудзяних качанах, з листя дерев і кукурудзи, з ниток та тканини. Милують око дитячі торохтійки з горішками та квасолею.

    Майстриня зізнається, що найперші свої роботи створила у 2014 році в Києві. На Софіївській площі проходив майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки. Процес створення так захопив Тетяну, що бажання творити щось нове переросла в захоплення. У творчому доробку пані Тетяни близько ста робіт, адже «Їх виготовлення – це не просто хобі, це життя», – запевняє пані Тетяна.

    Вироби Тетяни Строкач привертають увагу, перш за все, цілісністю образу. Традиційні конструкції ляльок доповнені особливістю декорування вбрання – вишивкою, яка нагадує розпис. А знаки-символи на вбранні – обереги, що мають тисячолітню історію.

    Незважаючи на всі труднощі життя, душа у Тетяни творча, наполеглива, натхненна. І як результат – чарівні ляльки і прекрасне поетичне слово! «Мої ляльки, як і вірші – це стан душі, моє бачення світу. Хоч створення ляльки інколи забирає весь вільний час, але цей процес відволікає від буденності, заспокоює та втішає. Вбрання та емоційний настрій ляльки-мотанки творяться спонтанно, як і поезія, що несе в собі справжнє глибоке знання наших витоків», – зізнається Тетяна Строкач.

    Майстриня брала участь у виставці, яка проходила в Артготелі «Династія» м. Біла Церква. На виставці були представлені роботи з ниток. Усі вироби пані Тетяни створені за чіткими правилами виготовлення народної ляльки, бо традиція – це велика споконвічна сила.

    Впродовж місяця всі бажаючі матимуть змогу ближче пізнати світ краси Тетяни Строкач.

    Надія Гаврилова.

     



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше