• Кажуть не поталанить, як чорний кіт дорогу перебіжить

    Кажуть не поталанить, як чорний кіт дорогу перебіжить Кажуть не поталанить, як чорний кіт дорогу перебіжить

    17 листопада працівникибібліотеки-філії №3 завітали до 1-А ( класовод Ольга Шинкарук), 2-В (класовод Тетяна Осипенко) та 3-В (класовод Наталія Бортяна) класів БНВО «ЗОШ №15-ДЮСОК» із тематичною інформ- парасолькою «Кажуть не поталанить, як чорний кіт дорогу перебіжить».

    Чому саме цього дня ми говоримо про домашніх улюбленців? А тому, що починаючи з 2007 року жителі Італії відзначають День захисту чорних котів, ав 2009 році відзначати його почали і в Україні, розпочалося це у Львові.

    Чи замислювались люди коли-небудь, чому такий звір, як кіт, вже протягом багатьох років живе поруч з нами? Історія виникнення котів дуже цікава. До родини котячих належать леви, тигри, пуми. Батьківщиною котів скоріш за все була Північна Африка, а найперші їх предки – дикі булані коти, які легко піддавалися одомашненню. Вони в першу чергу родоначальникиєгипетських котів. Незважаючи на всі суперечки, вчені дотримуються єдиної думки стосовно того, що приручення котів могло розпочатися лише після виникнення землеробства.

    У будь-якому випадку, незважаючи на розвиток науки та історії, кіт був і залишається однією з найзагадковіших і цікавих для вивчення істот. Існує багато прикмет пов’язаних з котами. У Стародавньому Єгипті кицьок вважали священними. У Британії чорний кіт, влаштувавшись на ганку будинку, віщує добробут і щастя. В Ірландії і Шотландії – це тварина, що входить в будинок і привертає везіння його мешканцям. Згідно з американською народною прикметою чорний кіт, що з’явився на порозі будинку не принесе біди, якщо його не прогнати, а навпаки, приголубити і чимось нагодувати. Вважають, що тоді фортуна повернеться обличчям і в усьому буде успіх. У давнину було прийнято запускати першим в новий дім кота.

    Школярики дуже зворушливо розповідали про своїх домашніхулюбленців – котиків різних порід, разом із бібліотекарем вивчили вірш Миколи Вінграновського «Іде кіт через лід…» та прочитали оповідання Оксани Іваненко «Котенятко няв-няв».

    Серед учнів школи було проведено бліц-опитування і з’ясувалося, що багато хто має, або дуже хочє завести чорного котика.

     

    Юлія Сидоренко.



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше