• Минуще все, лиш слово не мине...

    Минуще все, лиш слово не мине...

    24 травня учні БЗШ №19 завітали до центральної бібліотеки, щоб відсвяткувати День слов’янської писемності та культури, який відзначається щорічно 24 травня в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила та Мефодія.

    Бібліотекарі розповіли підліткам про життєвий шлях та сподвижницьку працю братів Кирила і Мефодія, які у ІХ ст. створили слов’янську азбуку (кирилицю) та заклали основи слов’янської писемності і літератури.

    Працівники бібліотеки підготували урок-презентацію "Від папіруса до книги”, метою якого було ознайомлення учнів з історією виникнення книги та розвитку бібліотек.

    Діти уважно слухали розповідь про те, як подорожуючи країнами і народами знаки і букви з каміння переходили на глиняні дощечки, потім на папірус, із папірусу – на воскові дощечки, далі – на пергамент та бересту, і, нарешті, на папір, про розвиток книгодрукування в Європі і Україні та найбільш відомі древні та найсучасніші бібліотеки світу.

    Присутніх зацікавила історія Олександрійської бібліотеки, що проіснувала тисячоліття і яку Бернард Шоу назвав "пам’яттю людства”. Захоплено слухали і про першу українську бібліотеку, засновану у 1037 році Ярославом Мудрим у Софіївському соборі.

    Та найбільше вразила учнів розповідь про бібліотеку Майдану, яка була створена волонтерами за лічені дні у січні 2014 року в Українському домі під час Революції гідності. В ті буремні дні вона стала прихистком і духовно-інтелектуальним центром для борців за свободу нашої держави. Сьогодні книги з цієї бібліотеки надихають воїнів-героїв на Сході України.

    Вихователь школи Людмила Огородник підготувала поетичну композицію "Книга – вічне джерело”. Діти натхненно декламували вірші Тараса Шевченка, Івана Франка, Дмитра Павличка, Миколи Старовойта про книгу, активно відповідали на запитання вікторини "Восьме диво світу”, знайомилися з літературою, представленою на книжковій виставці "Минуще все, лиш слово не мине” та залюбки фотографувалися біля неї.

    Тримаючи в руках книги, учні зізналися, що читати книги набагато приємніше, чим сидіти за комп’ютером. На їхню думку книгам притаманне безсмертя і ніякі новітні технології не витіснять книгу із нашого життя.

    Любов Вилегжаніна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше