• Колесо Історії: до 100-річчя Української революції

    Колесо Історії: до 100-річчя Української революції

     

    Вважають, що історія розвивається по спіралі, проходячи через ті самі процеси, що відбувалися сотні років тому. Знаючи їх, можна спробувати передбачити, що станеться у майбутньому.

    В рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам’яті її учасників працівники бібліотек-філіалів №6 та №9 провели для старшокласників БЗШ №21 (вчитель історії Л.Довгалюк) та одинадцятикласників СПМШ №16 (класовод Т.Пелех) годину державності «Початок історії українського державотворення: УНР. Події 1917-1921 рр.», під час якої діти зустрілися із Анатолієм Бондарем, керівником краєзнавчого гуртка, вчителем історії Першої Білоцерківської гімназії, редактором відділу інформаційно-краєзнавчої роботи міської ЦБС.

    Анатолій Володимирович є автором більше 60-ти статей краєзнавчої тематики, співавтором трьох книг: «У часі Руху. В просторі Просвіти», «Українське село» та «Історія Першої Білоцерківської гімназії в особах». Займаєтьсяісторичними дослідженнями ,вважаючи історію справою свого життя.

    Пан Анатолій зробив екскурс у минуле нашої держави, розповідаючи про події в Україні столітньої давнини. Краєзнавець наголосив, що Україна сьогодні опинилася в тій самій ситуації, бореться з тим самим ворогом, а війна на Сході перегукується з подіями 1917-1921 років. Він провів паралель між подіями 1918 року та реаліями сьогодення, коли Україна знову змушена виборювати й захищати свою незалежність, запропонував присутнім згадати найважливіші події Української революції 1917-1921 років.

    Особлива увага була приділена темі «Українська революція і Біла Церква». Підлітки дізналися маловідомі факти з історії міста, а саме: про перебування загону Січових Стрільців у Білій Церкві, про їх славний бойовий шлях, яким увіковічили пам’ять про себе у назвах вулиць отамани Є.Коновалець та А.Мельник. Зацікавила дітей розповідь про діячів науки, культури і мистецтва Білої Церкви, імена яких пов’язані із заснуванням української гімназії та створенням краєзнавчого музею.

    Школярі залишилися задоволені спілкуванням із краєзнавцем і висловили бажання зустрітися знову.

     

    Світлана Шута, Світлана Могорит.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше