• Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра

    Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра Рідна земле моя, ти козацькою славою щедра

    1 жовтня, в день Покрови Святої Богородиці, Україна відзначає День українського козацтва. Ця дата вибрана не випадково. З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань.

    Історико-патріотичну годину «Козацтво – героїчна сторінка в історії України» провели працівниці бібліотеки-філії №6 для читачів − учнів 4-А класу Білоцерківської гімназії-початкової школи №21 (класовод Тетяна Жук).

              Бібліотекарка Людмила Романюк познайомила четвертокласників з історією виникнення козацтва, правилами прийому молодих хлопців у козаки. З розповіді фахівчині діти дізналися про нелегкий шлях боротьби козаків з ворогами, про їхній побут, культуру, традиції, про віру та шанобливе ставлення до матері. Згадали і про звичаї козаків – звитяжні танці та вміння володіти шаблею.

              Учасники заходу завзято обговорювали січові порядки та героїчні походи, пригадали гетьманів України та головні козацькі заповіді, продовжували прислів’я про козаків, відповідали на питання вікторини «Пізнай історію козацтва». Маленькі козачата навіть спробували показати деякі елементи козацького танцю «Гопак».

              У класі була оформлена книжкова полиця «Українське козацтво – відгомін віків». Діти мали можливість ознайомитися з книгами, які дозволяють зануритись у неймовірну атмосферу славних героїчних часів козацької доби.

              Присутнім було презентовано книгу Тараса Каляндрука «Дітям про козаків», в якій автор пропонує цікаві розповіді про козаків, пластунів та характерників, їхнє бойове мистецтво та фізичну підготовку. В книзі висвітлено традиції українського козацтва від минулих часів до сьогодення. Розповідь доповнюють численні ілюстрації козацького побуту та бойових звитяг.

              На завершення заходу діти спробували козацьку страву – куліш, який приготували бібліотекарки.

              Українське козацтво заслуговує на увагу і на повагу, адже це та народна сила, яка допомагає не забувати, якого ми роду і, як ми маємо відроджувати українські традиції, які допоможуть створити ту українську державу, про яку мріяли багато поколінь. Не забуваймо традиції свого народу, будьмо справжніми патріотами достойними славних лицарів − запорізьких козаків, оборонців рідної землі.

     

    Надія Гаврилова



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше