• Олена Пчілка – берегиня славного роду

    Олена Пчілка – берегиня славного роду Олена Пчілка – берегиня славного роду Олена Пчілка – берегиня славного роду

    З нагоди 175-річниці від дня народження письменниці Олени Пчілки у бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка відбулася літературна година «Україні віддана душею», на яку завітали юні користувачі книгозбірні.

    Бібліотекарка пані Раїса розповіла дітлахам що Олена Пчілка була однією з найяскравіших постатей в українській історії та культурі. Вона відома не лише, як письменниця, а й перекладачка, мовознавиця, одна з перших феміністок на Наддніпрянщині. Українка за походженням і щира патріотка в душі, вона пишалася своїм походженням і привчала дітей шанувати рідну землю, народ і звичаї. Вона є матір’ю Лесі Українки, дочки, яка входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

    Ольга Петрівна Косач, у дівоцтві Драгоманова, народилася у червні 1849 року на Полтавщині, місті Гадяч. Свою творчу діяльність розпочала перекладами. Першою літературною спробою Олени Пчілки був переклад казок Андерсена за порадою М.Старицького.

    Значний внесок Олени Пчілки і в розвиток української драматургії. Інтерес письменниці до цього виду мистецтва у значній мірі зумовили культурно-громадські та дружні зв'язки із засновниками українського професійного театру М.Старицьким та М.Кропивницьким.

    Численні фольклорні записи Олени Пчілки містять пісні, казки, загадки, прислів'я та приказки. Плідною була її діяльність і в галузі видавництва і журналістики.

    Діти продовжили захід, читаючи вірші поетеси. Для всіх присутніх пролунали твори Олени Пчілки «Маленька україночка», «Котик-мурчик» та «Як швидко літо проминуло».

    Раїса Лисак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше