• Українські традиції та звичаї

    Українські традиції та звичаї

    Український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. З давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі. Українські традиції пояснюють та обґрунтовують взаємини між людьми, між людьми і природою, духовну цінність кожної окремої людини, і народу загалом.

    23 липня у бібліотеці села Вільна Тарасівка для читачів відбулася година народознавства «Традиції та звичаї українського народу».

    Бібліотекарка пані Раїса коротко розповіла відвідувачам про цікаві й самобутні традиції українців. Виявилося, що навіть молодь та діти із задоволенням їх дотримуються. І цей факт є доказом існування народної душі, вдячності своїм предкам, глибинної пам’яті та усвідомлення зв’язку поколінь. Незважаючи на відносну молодість української держави, ми вміємо берегти духовну наступність і добре знаємось на рідних неписаних законах, українських звичаях і традиціях.

    Раїса Юріївна розповіла учасникам заходу про українські обряди та ритуали, які є традиційними під час сватання та весілля; пов’язані з вагітністю, народженням дитини та хрестинами.

    Не обійшла увагою пані Раїса і традиції святкування, які у давнину були язичницькими. Ми і досі святкуємо Івана Купала, під час якого молодь стрибає через вогнище та шукає папороть. Діти та молодь і у наш час маланкують, щедрують та колядують. Українці і в наш час печуть паски, роблять крашанки та розмальовують писанки, проводжають зиму і зустрічають весну на Масляну, прикрашають домівки квітами і травами на Трійцю. Про цю величезну кількість святкових і не тільки традицій натхненно розповідала бібліотекарка. Адже, ми, українці, нація дуже стара і свою духовну культуру наші пращури почали творити далеко до християнського періоду в Україні.

    Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров’я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім’ї, свого роду. Отож не забудьмо свого прямого обов’язку і продовжимо справу наших предків.

     

    Раїса Лисак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше