• Колодія величали – весну зустрічали!

    Колодія величали – весну зустрічали! Колодія величали – весну зустрічали!

     


    Чергове засідання жіночого клубу «Фітовітальня», що працює у бібліотеці-філії №6, зібрало користувачів, небайдужих до українських народних звичаїв та традицій.

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова ознайомила присутніх з традиціями та обрядами українського свята – Колодія, яке має інші поширені назви: Масниця, Сиропуст, Пущення або ж «Бабський тиждень». Провела паралель між російською Масляною та українським Колодієм, зупинилась на кулінарних відмінностях, зауваживши, що традиційні страви у цей тиждень зовсім різні. На Масляну готують млинці з різними начинками, а на Масницю (Колодій) – вареники з сиром та вершковим маслом, а також найрізноманітніші страви з молочних продуктів.

    Основним атрибутом свята Колодія є колодка, яку прикрашали, сповивали, до ніг прив’язували і врешті-решт спалювали. Дуже вдало охарактеризувала свято Колодія Тетяна Строкач у вірші «Ой, Масниця-Колодій!», який вона прочитала присутнім. Звучали на заході і вірші весняного циклу Ніни Ковальчук.

    Більш докладно з традиціями Колодія читачі можуть ознайомитися прочитавши книгу Євгена Товстухи «Лікувальна магія українців», яку презентувала Надія Миколаївна. Звучали на заході українські народні пісні та веснянки у виконанні Ніни Побережець та Тетяни Строкач.

    Та який Колодій без вареників із сиром, налисників, сирників та млинців! Свято вдалося, бо ще довго присутні ділилися враженням від заходу. Прадавній звичай українців повертає усіх до своїх коренів, вчить добру, мудрості, злагоді, очищує душу, дарує радість і сонячну надію.

    Ми по крихітці збираємо те, що втрачене впродовж віків, поступово відроджуємо і знайомимо широкий загал із забутими традиціями, очищуємо їх від невластивих українському буттю, нашарувань. Багата обрядова спадщина дає надію нашому народу вижити за будь яких часів і підтвердити свою ідентичність. Бо культура і рідна мова – найміцніший фундамент нації. Тож будьте здорові, добрі люди, з пресвітлим празником Колодія, з провесінню!

     

    Світлана Шута.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше