• Історик, краєзнавець, науковець

    Історик, краєзнавець, науковець Історик, краєзнавець, науковець Історик, краєзнавець, науковець Історик, краєзнавець, науковець

    У Центральній бібліотеці для дорослих відбулася зустріч з відомим краєзнавцем Євгеном Чернецьким з нагоди його 50-річчя.

    Пан Євген – кандидат історичних наук України, доктор гуманітарних наук Польщі, член Національної спілки краєзнавців України і його почесний член, завідувач відділом інформаційно-краєзнавчої роботи Білоцерківської ЦБС, лауреат міських літературно-мистецьких премій ім. М.Вінграновського та І.Нечуя-Левицького.

    Є. Чернецький – автор цілої низки книг, багатьох збірників, численних наукових та науково-популярних публікацій. Серед них: фундаментальне двотомне видання «Історія Білої Церкви», «Браницькі», «Старожитні часи на Пороссі», «Браницькі герба Корчак», «Білоцерківський замок»тощо.

    Краєзнавець є також співавтором і укладачем видань, серед яких особливе місце посідає чотиритомник «Будівельна історія Білої Церкви», куди увійшли матеріали про розвиток будівництва у місті, починаючи з ХІ століття. За його редакцією видається «Білоцерківський біографічний словник» і збірки наукових статей «Хронос».

    Розповідь Євгена Анатолійовича про Білу Церкву козацьку зацікавила учасниківзаходу. Спираючись на історичні факти, він наголосив, що не Чигирин, а Біла Церква була столицею українського реєстрового козацтва: у ті часи на Заріччі проживало 300 родин реєстрових козаків, була у місті і козацька церква Преображення Господнього. Історик також розповів, що з Білою Церквою пов’язані роди гетьманів Богдана Хмельницького, Івана Виговського та Івана Мазепи, дитячі роки якого пройшли у нашому місті: тут була одна з садиб його батька.

    Юні таланти – артисти зразкового лялькового театру «Фантазія» ЦПО «Соняшник» (керівник Катерина Громадська) присвятили пану Чернецькому інсценівку «Меланка» та защедрували, а учасниці вокального ансамблю «Ровесник» подарували українські пісні.

    Людмила Чупак.



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше