• У День любителів риболовлі відпочиваємо з користю!

    У День любителів риболовлі відпочиваємо з користю! У День любителів риболовлі відпочиваємо з користю! У День любителів риболовлі відпочиваємо з користю! У День любителів риболовлі відпочиваємо з користю!

    Щорічно 18 червня усі прихильники рибальства відзначають День любителів риболовлі (Go Fishing Day) – неофіційну подію, що походить зі США та здобула популярність у світі, присвячену як спортивній, так і любительській риболовлі. Саме риболовля дозволяє побути у тиші й спокої, відпочити від буденних справ, насолодитись природою.

    Тож, озброївшись інформацією про цю дату, працівники книгозбірні вирушили в літній табір відпочинку «Холідей» та провели з вихованцями загону «Незламні» інформаційно-пізнавальну творчу годину «Рибок я ловить люблю ще й з паперу їх зроблю». Завідувачка книгозбірні Надія Гаврилова розповіла присутнім про історію свята та зауважила, що основним знаряддям під час риболовлі не завжди є вудка. Так, у деяких країнах центральної Африки рибалкам не потрібна вудка. Річ у тім, що місцева риба під час засухи закопується глибоко в мул. Здобич доводиться відкопувати лопатою. А в південних містах Бразилії дельфіни допомагають рибалкам вполювати здобич. Поки риболови зі снастями стоять біля берега, дельфіни женуть рибу до них. Коли один із дельфінів підстрибує та перевертається у повітрі, рибалки закидають сіті.

    На японських островах та у Стародавньому Китаї любителі риболовлі вдавалися до хитрощів. Рибалка на човні плив до центру водойми та випускав ручних бакланів. Вони з легкістю ловили всю рибу, що плила повз човна, але при цьому ковтати її не могли – на шиях бакланів були вузькі ошийники.

    Жителі берегів Амазонки знайшли спосіб безпечно ловити електричного вугря, що б’є током у 500 вольт. Щоправда для цього їм доводилося підставляти корів. Стадо заганяли в річку, і вугрі витрачали свої заряди на тварин. Корови не помирали, а вугрі ставали абсолютно безпечними для ловлі.

    Завдяки інформації з «Біологічних цікавинок» діти дізналися, що є риби, назви яких схожі з робочим інструментом (молот-риба), мають назви музичних інструментів (гітара-риба). На зовнішні особливості та поведінку вказують назви звірів (тигрова акула), плазунів (морський дракон), птахів (риба-колібрі), земноводних (риба-жаба), комах (риба-метелик). Деякі риби мають назви схожі на високопоставлених і титулованих осіб держави (риба-імператор) та назви релігійного походження (морський ангел).

    Під час заходу бібліотекарі та діти говорили і про те, яку рибу можна спіймати в водоймах нашої місцевості. Дітвора із задоволенням взяла участь у пізнавальній вікторині «А я знаю рибку цю...».

    Під час спілкування завзятою рибалкою виявилася Софійка Наумчук. Вона не лише правильно і швидко відповідала на запитання вікторини, а й ділилася секретами риболовлі.

    Дітям було презентовано книгу Олеся Ільченка «Риби річок та озер». Це книга достовірних і захоплюючих історій про життя великих і малих, хижих і сумирних риб водойм України із чудовими пейзажами авторства Інги Леві, доповнені неперевершеними «Рибальськими сонетами» та іншими поезіями Максима Рильського.

    А ще, всі вихованці загону взяли участь у творчій майстерці. Прослухавши покрокову інструкція з виготовлення паперових риб власними руками, діти завзято взялися до творчої роботи. Створювали «усміхнену рибку» в техніці оригамі та сома з декількох елементів. Вироби вийшли дуже яскраві та оригінальні.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше