• Нескорений Крим

    Нескорений Крим Нескорений Крим Нескорений Крим Нескорений Крим

    26 лютого Україна відзначає 10 років спротиву окупації Криму. Цього дня десять років тому у Сімферополі відбулось найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності України. Участь у мітингу взяли не тільки кримські татари, яких тоді там була переважна більшість, а представники різних національностей, що відстоювали територіальну цілісність України і висловлювали протест проти кремлівської інтервенції в Криму. Рашисти переслідують корінний народ півострова. Кримські татари не визнали російської окупації та заявляють про свій протест проти порушень прав людини й норм демократії, до яких систематично вдаються російські загарбники.

    Історичну годину «Від Карпат до Криму: Україна єдина» провели працівники бібліотеки-філії №6 для читачів книгозбірні.

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова відтворила хронологію подій 2014 року, розповівши про подвиг кримчан, які стали на захист української державності та цілісності країни.

    Пані Надія також зробила огляд літератури про історію, традиції та звичаї кримськотатарського народу, приділивши особливу увагу історичному твору «Алім» Юсуфа Булата та кримськотатарській прозі зі збірки «І народився день». Твори кримськотатарських письменників є чудовими в пізнанні і розумінні українськими читачами кримськотатарського минулого та культури в цілому.

    Важливо знати, що кримськотатарські письменники завжди уважно стежили за розвитком світової літератури, а також дбали про переклади творів тих народів, з якими пов’язує історичне минуле. Так, за ініціативи Шаміля Алядіна, було здійснено переклад кримськотатарською мовою видання вибраних творів Тараса Шевченка, а за переклад вірша «Заповіт» він був удостоєний ювілейної медалі ім. Т.Г. Шевченка.

    Повернувшись з депортації, молодий автор Юнус Кандим перекладав рідною мовою твори українських поетів М.Мірошниченка, П.Мовчана, І.Іова, С.Пушика, прозаїків Ю.Мушкетика й Ф.Маківчука, а також класиків української літератури М.Вороного, П.Тичини та В.Сосюри.

    Для більш широкого ознайомлення користувачів з історією Криму та подіями 2014 року, працівниці бібліотеки оформили книжкову виставку «Два прапори – одна мета». Читачам-дітям фахівчині популяризували книги: Легенди Криму та Казки кримських татар.

    Пліч-о-пліч з українцями кримські татари в складі ЗСУ боронять незалежність нашої держави та звільняють українські території. Крим – частина України, і вона буде звільнена від окупанта.

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше