• Мовою рідною світ пізнається

    Мовою рідною світ пізнається Мовою рідною світ пізнається Мовою рідною світ пізнається Мовою рідною світ пізнається Мовою рідною світ пізнається

    Україна... Рідний край... Рідна мова... Скільки почуттів з’єдналося в цих словах, скільки ніжності, любові та ласки! Що може бути для людини дорожчим за рідну мову? Адже мова народу — це не просто звуки. Мова — це душа народу, це його трепетне серце. 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови.

    У рамках свята працівники бібліотеки-філії №6 провели мовну палітру «До рідного слова торкнися душею» для учнів 4-Б класу БПШ №23 (класовод Наталія Гладка).

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова розповіла про історію виникнення свята рідної мови та про нелегкий, тернистий шлях української мови, який вона пройшла, поки стала державною в незалежній Україні. «Говорячи про рідну українську мову, – зауважила вона, – не можна не згадати про полум’яних синів українського народу, які зберегли її і донесли до нас. Серед цих людей відомі нам Тарас Шевченко, Григорій Сковорода, Григорій Квітка-Основ'яненко, Леонід Глібов, Іван Франко. Саме вони зберегли рідну мову в страшні часи лихоліть і не дозволили відправити її у вічне небуття».

    Четвертокласники дізнались, що серед мов світу українська мова посідає почесне 14 місце, оскільки нею говорять близько 50 мільйонів людей.

    Для кожного народу своя мова – найкраща, але ніхто не заперечуватиме, що українська мова за милозвучністю і співучістю – одна з найкращих. В цьому переконались і учасники заходу, взявши участь у мовних іграх та конкурсах. Вони з гумором пізнавали тонкощі рідної мови, розгадуючи загадки-жарти. Були читайлики надзвичайно артистичними в конкурсі «Фразеологічні викрутаси», обізнаними із українськими народними піснями і надзвичайно співучими під час музичного конкурсу «Відгадай і заспівай», виявились чудовими співавторами віршів у грі «Поетичне віконце» та гарними знавцями прислів’їв про мову.

    Валерія Шевченко, Ерік Скрильник, Анастасія Нестерук, Марат Сафаров, Єва Тарабенко взяли участь у поетичному нон-стопі «До мови серцем пригорнись», під час якого звучали вірші українських поетів про рідну мову. Завершився захід виконанням пісні «Рідна Україна».

    Під час проведення заходу дитячі серця мали змогу зануритись у світ неповторної, чарівної рідної мови. Діти отримали не лише нові знання, а й купу позитивних емоцій.

    Шануймо рідну українську мову, вивчаймо та говорімо лише нею. Нехай передається вона з покоління в покоління, не забувається та вдосконалюється. Плекаймо і розвиваймо рідну мову!

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше