• Українські словники – наші друзі і помічники

    Українські словники – наші друзі і помічники Українські словники – наші друзі і помічники Українські словники – наші друзі і помічники

    Найбільший і найдорожчий скарб кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, у яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, розум, досвід і почуття.

    Відомий поет Максим Рильський говорив, що неможливо уявити собі культурну людину, яка б не потребувала словника, ніколи не користувалася ним. Життя доводить цю істину. Сьогодні існує безліч словників і потреба в них не зменшується. Кожен, хто вивчає рідну мову і цікавиться нею, обов’язково звертається за допомогою до словників. Вони – добрі порадники, вірні друзі і помічники.

    У рамках регіональної «Програми розвитку та функціонування української мови як державної» працівники бібліотеки-філії №6 провели словникову мозаїку «Зазирни у слово» для учнів 4-Б класу Білоцерківської гімназії-початкової школи №21 (класовод Валентина Тимченко).

    Бібліотекарка Людмила Романюк ознайомила четвертокласників з різними видами словників, навчила працювати з ними. Увазі дітей були представлені книжки, які допоможуть розкрити багато таємниць, захованих у найбагатшій і невичерпній скарбниці – рідній мові. Це словники: мовних труднощів, фразеологічний, синонімів, антонімів, іншомовних слів, тлумачний словник української мови в малюнках.

    Присутні взяли участь у іграх «Хто швидше?», «Хто краще?», «Хто точніше?», помічниками в яких слугували словник іншомовних слів, тлумачний та фразеологічний словники. Свою кмітливість дітвора проявила під час мовленнєвих ігор: «Фразеологізми на уроках математики», «Дотепно та влучно», «Скажи без затримки». Свої знання українських народних пісень малеча продемонструвала під час вікторини «Секрет української пісні одним словом». Діти не лише правильно відповідали, а ще й співали!

    Усі дорослі знають, що особливістю впорядкування словників є алфавітне розміщення слів. Тепер про це знають і учні 4-Б класу. Діти на відмінно виконали завдання, взявши участь у складанні міні-словника із запропонованих слів.

    Зацікавила четвертокласників і книжкова виставка «Українські словники – наші друзі і помічники», де були представлені словники, якими діти вже користувались, а деякі, можливо, стали для них відкриттям і стимулом до навчання. Беззаперечно, усі вони збагатять їхній словниковий запас, зроблять мову багатшою. А, головне, діти переконались, що словники відіграють велику роль у житті.

    Якщо ми хочемо бути грамотними, то насамперед повинні постійно звертатися до словників. Вони потрібні всім – від наймолодших школярів до людей солідного віку. Це знаряддя, за допомогою якого ми вивчаємо та вдосконалюємо свою мову.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше