• Крути – невгасимий вогонь української волі

    Крути – невгасимий вогонь української волі Крути – невгасимий вогонь української волі Крути – невгасимий вогонь української волі

    29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році. Бій під Крутами став для українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

    З метою виховання поваги до історичного минулого українського народу, напередодні Дня пам’яті Героїв Крут, працівниці бібліотеки-філії №6 спільно з бібліотекаркою гімназії-початкової школи №21 провели годину історичної правди «Крути – невгасимий вогонь української волі» для учнів 9-Б класу (класовод Людмила Чутковська).

    Бібліотекарка Світлана Шута запропонувала присутнім слайдпрезентацію «Крути: трагедія, подвиг, пам’ять». Разом з пані Світланою дев’ятикласники здійснили історичну мандрівку.Учасники заходу ознайомилися з історичними подіями, згадали про подвиг і трагедію під Крутами, де у 1918 році полягли за незалежність України більше 300 молодих патріотів. Презентацію доповнили патріотичні вірші М.Луківа «Крути», О.Тичка «Бій під Крутами», П.Тичини «Пам’яті тридцяти», Л. Храпливої «Молитва», які читала фахівчиня шкільної бібліотеки Лариса Іовженко.

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова презентувала учасникам книгу К.Тур-Коновалова «Крути 1918». Драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях. Вони хотіли кохати та жити, але взяли до рук зброю та стали на захист Батьківщини.

    Більше ста років тому, як і сьогодні, без страху та сумнівів вони підуть у бій, захищаючи найдорожче… Розповідаючи про події минулого, Надія Миколаївна пов’язала їх із сьогоденням. Вона зауважила, що на початку березня 2022 року неподалік місця подвигу Героїв Крут знову відбулися бої захисників України з російськими окупантами, які наступали на Київ. Через 104 роки під Крутами наші війська зупинили наступ ворога, завдали йому болючих втрат, захистили місто Ніжин на Чернігівщині. Після оборони Бахмача й бою під Крутами російські окупанти почали боятися українських оборонців. Так само під час повномасштабного вторгнення у 2022 році після оборони Києва, Чернігова, Сум, Харкова й Маріуполя російський агресор став боятися захисників України.

    Також дев’ятикласники переглянули буктрейлер за презентованою книгою, перегляд якого не залишив байдужим нікого.

    Хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих під Крутами.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше