• Голокост: вічний урок людству

    Голокост: вічний урок людству Голокост: вічний урок людству Голокост: вічний урок людству Голокост: вічний урок людству

    27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Голокост – це події, пов’язані з великими людськими втратами. Дата 27 січня була обрана невипадково, адже саме в цей день у 1945 році звільнили в’язнів концтабору Освенцим, який знаходився на території Польщі.

    З нагоди Дня пам’яті жертв Голокосту у бібліотеці-філії №6 оформлено книжкову виставку «Голокост – скорботна рана на святій землі». На виставці представлена історична література, художні твори та краєзнавчі матеріали про страшні факти Голокосту.

    Працівниці книгозбірні, спілкуючись з читачами, ознайомили їх із представленою на виставці літературою. Особливу увагу бібліофахівчині приділили темі Голокосту в Білій Церкві, який розпочався з перших днів появи фашистів у місті. Вперше, звинувативши у диверсіях, було розстріляно 20 євреїв. Найбільш масовий розстріл відбувся 19 серпня. В цей день було вбито близько 800 чоловік. Фашисти не пощадили і 90 малолітніх дітей, батьки яких були розстріляні напередодні. Машина смерті діяла постійно. За 2 роки було знищено чотири з половиною тисяч євреїв.

    На одній із полиць виставки представлені художні твори: Едді Яку «Найщасливіша людина на Землі: мемуари чоловіка, що пережив Голокост»; Джона Бойна «Хлопчик у смугастій піжамі» – про справжню дружбу сина коменданта концтабору Бруно з єврейським хлопчиком Шмулем, яку, одначе, розділяє колючий дріт; бестселер Едіт Єви Егер «Вибір» – книга про юну єврейку Едіт, на долю якої випало чимало нелюдських випробувань та яка в майбутньому стала відомою психотерапевткою, що спеціалізується на лікуванні пацієнтів, які страждають на посттравматичні розлади. Ідейною посестрою «Крадійки книжок» та «Щоденника Анни Франк» є книга Антоніо Ітурбе «Бібліотекарка із Аушвіцу», основана на реальних подіях. Це історія подвигу в царстві смерті чотирнадцятирічної єврейки Діти Адлерової, яка стає берегинею таборових книжок…

    Голокост– це жах, біль, смерть. Він не повинен повторитися. Але пам’ять про мільйони невинно загублених людей житиме завжди. На жаль, людство не надало належну оцінку тим кривавим подіям, тому і в наші дні рашисти здійснюють геноцид українського народу.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше