• Як юні мовомудрики вчилися правильно дякувати

    Як юні мовомудрики вчилися правильно дякувати Як юні мовомудрики вчилися правильно дякувати Як юні мовомудрики вчилися правильно дякувати Як юні мовомудрики вчилися правильно дякувати

    Відомо, що всесвіт намагається наповнити наше життя позитивом, якщо ми дійсно в цьому маємо потребу. Віддаючи людині часточку добра у відповідь на її вчинок, ми, тим самим, спонукаємо світ зрозуміти, що прагнемо гармонії.

    Мовознавча розвідка «Як правильно дякувати» для членів розмовного клубу «Говорімо українською», що працює у бібліотеці-філії №1 для дітей, спонукала мовознавчиків знаходити смачні граматичні форми до слів «спасибі» та «дякую», правильно висловлювати вдячність за допомогою лінгвогри «Я дякую за…».

    І якими ж смачносоковитими виявилися українські слова вдячності мамі за куплену нову сукенку, за смачний сніданок, за спечений торт на іменини, тощо.

    Дітвора емоційно та шанобливо добирала відповідники до слова «дякую». Це і «Ґречно дякую!», «Красно дякую!»,«Щиро дякую!», «Сердечно дякую» і «Вельми дякую!».А «Уклінно дякую!» найбільше припало їм до серця, коли дякували за смаколики, отримані за вичерпні відповіді.

    «Казка про Назарчика, який навчився ділитися іграшками і говорити «Дякую»,примусила малечу замислитися над своєю власною поведінкою та відразупомітити вади сусіда!

    Діти залюбки читали віршики з книги «Правила ввічливості» Валентини Бондаренко і Єлизавети Коротяєвої та збірки «Чарівне слово», практикувалися шукати правильну відповідь-вдячність за послугу і запам’ятали, що слово «дякую» «очікує» відповіді – «прОшу!»

    На завершення засідання мовомудрики переглянули мультфільм «Дякую – найчарівніше слово!» та висловили вдячність за атмосферне, комфортне спілкування, допомогу і корисні поради.

     

    Олена Крищенко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше