• Микола Хвильовий – талант, що прагнув до зірок…

    Микола Хвильовий – талант, що прагнув до зірок… Микола Хвильовий – талант, що прагнув до зірок…

    Бібліотека-філія села Вільна Тарасівка долучилася до Всеукраїнської інформаційно-просвітницької тематичної акції «Національний тиждень читання», що проводиться з 4 по10 грудня 2023 року,за ініціативи Українського інституту книги.

    Мета акції полягає в консолідації українського суспільства навколо читання,як життєвої стратегії.

    Гасло цьогорічної Акції – «Бути своїми». Читання є важливим у час миру і добробуту, але ще важливішим – у часи випробувань, які випали на нашу долю через війну. Книжки можуть стати нашим захистом і нашою зброєю, друзями і порадниками, вчителями і лікарями. Акція допоможе привернути увагу до важливості і приємності читання, надихнути українців відвідати бібліотеку чи книгарню.

    Центральна постать тижня читання – український прозаїк, поет, публіцист, політичний діяч, один із основоположників пореволюційної української прози, один з найвідоміших представників Розстріляного відродження Микола Хвильовий.

    Бібліотекарка села Вільна Тарасівка запропонувала користувачам книгозбірні літературний портрет «Микола Хвильовий – талант, що прагнув до зірок…».

    Пані Раїса нагадала присутнім про те, що Микола Хвильовий передчасно загинув, на сороковому році життя. Він – основоположник цілої течії в українській літературі ХХ століття – течії активного романтизму. Понад 50 років ім’я цього талановитого письменника було викреслено з історії української літератури, його твори не перевидавалися, а прижиттєві видання були під забороною.

    Одразу після смерті прозаїка оголосили ворогом народу, твори заборонили, а місце поховання незабаром зрівняли з землею. Лише у 1995 році в одному з харківських парків спорудили кенотаф із викарбуваними словами «Хай живе дух неспокою». Ім’я Хвильового повернулося до нас лише зі здобуттям Україною незалежності. Відтоді митець посів гідне місце одного з найталановитіших майстрів слова початку ХХ ст.

    Тож тримаймося купи! Будьмо своїми! Читаймо разом!

     

    Раїса Лисак.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше