• Корифей українського слова

    Корифей українського слова

    29 листопада, виповнилося 245 років від дня народження Григорія Квітки-Основ’яненка, українського прозаїка, драматурга, новинара, літературного критика, культурно-громадського діяча, засновника художньої прози та жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі.

    До дня народження письменника у бібліотеці-філії села Вільна Тарасівка для юнацтва відбулася літературна зустріч «Григорій Квітка-Основ’яненко – батько української прози».

    Бібліотекарка підготувала для присутніх розповідь про цікаві факти з життя Григорія Квітки-Основ’яненка:

    Григорій Квітка першим створив повноцінний жанр епічної прози, змусивши світ зачитуватися нею вже 300 років, перекладати його повісті, водевілі й історичні розповіді про Україну десятками мов світу.

    Першим твором письменника в прозі стала його відома повість «Маруся». Підставою для написання твору стала дискусія з приводу художнього потенціалу української мови. І цю суперечку письменник точно виграв.

    Своєю творчістю Квітка-Основ’яненко змусив замовкнути останніх скептиків у середовищі інтелігенції російської імперії, які вважали до цього часу українську «народну» мову непридатною для повномасштабної літературної творчості, за винятком хіба що жартівливих творів.

    Його твори одними з перших репрезентували українську літературу не тільки в колишній російській імперії, а й в Європі.

    Як громадський діяч, Квітка-Основ’яненко брав участь у підготовці та відкритті Харківського університету, обіймав посаду директора Харківського театру, брав участь майже у всіх важливих освітньо-культурних починаннях.

    Також у бібліотеці оформлена літературна полиця «Корифей українського слова», присвячена творчості Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка. На поличці представлені твори письменника, які, відіграли помітну роль у розвитку української мови.

     

    Раїса Лисак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше