• «Це місто чисто національне…»

    «Це місто чисто національне…» «Це місто чисто національне…» «Це місто чисто національне…» «Це місто чисто національне…»


    Ціла епоха відділяє нас від того часу, коли жив і творив Іван Семенович Нечуй-Левицький (справжнє прізвище Леви́цький) – один з найвидатніших письменників-реалістів ХІХ століття.

    25 листопада письменнику виповнюється 185 років від дня народження. Іван Нечуй-Левицький став основоположником соціально-побутової повісті. Він змалював у своїх творах життя різних верств населення: кріпаків, побут священників, міських і сільських обивателів.

    Білоцерківська земля стала осередком родини Левицьких. Його сестра Ганна вийшла заміж за священника, який згодом став настоятелем церкви Василія Великого в селі Трушки, а батько письменника був переведений зі Стеблева до Білої Церкви на місце настоятеля церкви св. Марії Магдалини. Кожного року приїздив Нечуй-Левицький до родичів в Білу Церкву, яка стала для нього рідною. Крім відпочинку він займався філологічними пошуками, спілкувався з мешканцями, спостерігав, записував почуті на ярмарку слова. Про наше місто Іван Семенович написав: «Я оце недавно вернувся з Білої Церкви, де купався в Росі і звідкіль мені не дуже хотілося поспішати до Києва і ради чудових околиць Росі, і ради української мови, і ще через те, що в Білій Церкві я почував себе, як вдома, бо це місто чисто національне».

    До ювілейної річниці Івана Нечуя-Левицького у бібліотеці сімейного читання відбулася літературно-краєзнавча година «Це місто чисто національне…». Бібліотекарка Юлія Харченко розповіла читачам цікаві факти з біографії письменника. А читачі – учні гімназії-початкової школи №6 «Перспектива» показали міні-вистави за творами письменника «Кайдашева сім’я», «Баба Параска та баба Палажка». Глядачі були у захваті від талановитої гри юних акторів самодіяльного театру під керівництвом учительки української мови і літератури Ганни Качки.

     

    Світлана Могорит.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше