• Душа народу бринить у слові

    Душа народу бринить у слові Душа народу бринить у слові Душа народу бринить у слові Душа народу бринить у слові

    Напередодні Дня української писемності та мови, який відзначається 27 жовтня, в бібліотеку завітали читачі бібліотеки-філії №6, учні 4-Б класу БПШ №23 разом із класоводом Надією Васильєвою, на мовознавчу годину «Душа народу бринить у слові».

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова розповіла присутнім історію свята, познайомила з постаттю Нестора-Літописця та звернула увагу присутніх на милозвучність нашої мови. З розповіді про «Скорботний календар української мови» четвертокласники дізнались про те, що українська мова зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. Нині українська мова має державний статус, але зазіхання на неї з боку кремлівських можновладців та місцевих українофобів і русифікаторів не припиняються. Лише з 2014 року, після вторгнення рашистів на територію нашої держави, ними знищено 3000 шкіл і 200 бібліотек.

    Цікавою для дітвори була і презентація літератури з книжкової виставки «В джерелах слова душі криниця». На заході звучала поезія українських поетів про милозвучність української мови, а також цитати видатних людей про мову. Діти взяли участь у цікавих і пізнавальних іграх, які розкривають силу і велич української мови. Під час гри «Пантоміма» учасники заходу перенеслись в часи зародження мови і за допомогою мови жестів розкривали зміст фразеологізмів. Захопливими, цікавими і веселими виявились ігри «Він-вона або Спотикач» та «Ну, постривай! або Народ скаже, як зав’яже». Свою винахідливість і спритність читайлики проявили під час змагань: «Скажи без затримки»,«Постав на свої місця образні порівняння», «Знайди імена в словах».

    Маленькі «всезнайки» здійснили подорож до міст України, де їх «зустрічали» «жителі» міст. Довелося добре подумати і згадати правила української мови, щоб правильно назвати жителів того чи іншого міста. Всі гуртом із завданням справились. Спробували себе дітлахи і в ролі редакторів, виправляючи помилки в текстах.

    Варто зазначити, що дітям було дуже цікаво граючись пізнавати. На завершення зустрічі дітей чекали сюрпризи від «Чарівної скриньки». За старанність, наполегливість, знання української мови всі присутні отримали призи та смаколики. Та головне, всі чітко зрозуміли, що любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця. Адже, ми є носіями української мови, всього того багатства, яке дісталося нам у спадок від минулих поколінь.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше