• Спас завітав у гості до нас

    Спас завітав у гості до нас Спас завітав у гості до нас

    19 серпня у свято Преображення Господнього або Яблучного Спасу у книгозбірні села Вільна Тарасівка відбулася народознавча година «Спас завітав у гості до нас».

    Бібліотекарка пані Раїса розповіла читачам про традиції та звичаїукраїнського народу, про великі християнські свята: Медовий, Яблучний та Горіховий Спас.

    Діти дізнались, що свято, яке відзначається 14 серпня має назву Медовий Спас, бо в цей час збирають мед з вуликів. Вважалося, що саме з цього дня можна було вживати в їжу мед. Господині готували до свята страви з маком і медом: макові пироги, булочки, пряники.

    19 серпня – свято Преображення Господнього або Яблучний спас. У цей день Христос явився своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці. У народі другий Спас найчастіше називають Яблучним і вважають святом врожаю. Цього дня освячують у церкві дари саду, городу, пасіки, воду.

    29 серпня – третій Спас. В цей день у храмах освячують зерно, колоски, які зберігають до весняної посівної, а ще печуть хліб та пироги з нового урожаю, тому Третій Спас називають Хлібним, а ще Горіховим, бо в лісах у цей період достигають горіхи.

     

    Раїса Лисак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше