• Чарівний світ народного мистецтва

    Чарівний світ народного мистецтва Чарівний світ народного мистецтва Чарівний світ народного мистецтва

    Народне мистецтво, національне за змістом, здатне активно впливати на духовний розвиток людини, на формування патріотичних почуттів. Народне декоративне прикладне мистецтво Опішні – це частина самобутньої національної культури України, витоки якої сягають у сиву давнину.

    З метою ознайомлення дітей з різновидом декоративно-ужиткового мистецтва – опішнянським розписом, в бібліотеці-філії №6 відбулася творча майстерня «Опішнянська творчість надихає», яку провела Анастасія Слабінська – керівник гуртка «Народні ремесла України».

    Бібліотекарки розповіли дітям історію виникнення опішнянського розпису, який включений у перелік об’єктів нематеріальної культурної спадщини України, згадали про центри гончарних виробів в Україні. Учасники заходу переглянули відео, в якому розповідається про опішнянський розпис та розкривається його особливість: нанесення малюнку на поверхню виробів без усіляких ескізів.

    Перш ніж почати працювати, Анастасія Петрівна нагадала присутнім елементи, які можна використовувати у розписі та розповіла, як їх розташувати, а також наголосила на тому, що в його основі закладено специфічні закономірності декоративного мистецтва – симетрія і ритм. Під час творчої майстерні діти використовували картонні заготовки гончарних виробів: куманці, глечики, коники, які підготувала майстриня. На поверхнях виробів малювали ягоди, листя, каракулі (кривульки), квіти, сердечка, гілки.

    В процесі роботи маленькі читачі спробували себе в ролі майстра-художника розпису: фантазували, робили замальовки, наносили фарби за своїм баченням, тому й орнаменти відрізняються особливою життєрадісністю і яскравістю.

    Важливо, що під час нанесення опішнянського розпису на глечики, коники, куманці, у дітей формується не лише естетичний смак, а й уміння бачити прекрасне у мистецтві.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше