• Говорімо українською правильно!

    Говорімо українською правильно! Говорімо українською правильно!

    Мова – це серце нації. ДНК. Американці розмовляють англійською, французи французькою, а ми маємо спілкуватися українською. Та ніде правди діти: ми часто вживаємо русизми, просто не помічаючи цього, а деколи щиро віримо, що це українське слово. Але сучасний світ дає нам можливість, при наявності бажання, вивчати та вдосконалювати свою мову. Читаючи, ми волею чи неволею, починаємо наповнювати свій словниковий запас українськими словами.

    З метою навчити читачів помічати «мовний бруд» та уникати його у власному усному та писемному мовленні, бажання слідкувати за власною культурою мовлення та постійно самовдосконалюватися, працівники книгозбірні №6 запросили юних читачів на мовну мозаїку «Говоримо правильно».

    Виконуючі мовні завдання діти продемонстрували кмітливість та гарні знання рідної мови. Читайлики чудово впоралися із завданнями під час ігор: «Вживаємо слова правильно», «Скажи без затримки», «Віднови фразеологізми», «Прямо та влучно», «Загадки жарти», «Мовні цікавинки», «Редактор».

    Протягом заходу діти мали можливість зазирнути в найпотаємніші схованки українського слова, пізнати багато нового і корисного. Різноманітні завдання та цікаві історії зробили захід жвавим та захоплюючим. А головне, учасники заходу усвідомили, що для українців мова – це не просто набір слів, а й могутня зброя у боротьбі з ворогом. За старанність, наполегливість, бажання вивчати та удосконалювати свої знання з української мови, кожен учасник отримав солодощі від бібліотекарів.

    Для того, щоб мова могла прийти нам на допомогу, ми повинні постійно дбати про неї. Добру пораду українцям дав М. Рильський у поезії «Мова»:

    Як парость виноградної лози,

    Плекайте мову. Пильно й ненастанно

    Політь бур’ян. Чистіша від сльози

    Вона хай буде.

    В бібліотеці-філії №6 була оформлена книжкова виставка-інсталяція «Я розмовляю рідною – українською». Родзинкою виставки є літера «Я», яка стверджує: «Я: розмовляю, пишу, читаю, думаю – українською». На виставці розміщені словники, підручники і книги, які розповідають про історію української мови та сучасну літературну мову.

     

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше