• А у нас кріошоу від «Творчих викрутас»

    А у нас кріошоу від «Творчих викрутас» А у нас кріошоу від «Творчих викрутас» А у нас кріошоу від «Творчих викрутас» А у нас кріошоу від «Творчих викрутас» А у нас кріошоу від «Творчих викрутас»

    Напередодні Дня захисту дітей у бібліотеку-філію №6 завітали «Творчі викрутаси (керівник Ксенія Оранська). На яскраве пізнавальне науково-розважальне кріошоу, основним елементом якого є азот, працівники книгозбірні запросили активних читачів-дітей.

    У світ захоплюючої подорожі малечу запросила Вікторія Поршнєва. Вона зауважила, що азотне кріошоу – це шоу і досліди із застосуванням рідкого азоту (-196 градусів за Цельсієм), який має шокуючі можливості. Це комбінація науки та розваг, яка дозволяє дітям дізнатися більше про фізичні властивості низьких температур та рідкого азоту, а також про їх застосування у різних галузях. Це своєрідна лабораторія, в якій фантастика стає реальністю! Діти не просто спостерігали за ефективними перетвореннями і дивами, але самі брали участь у наукових експериментах і відчували себе справжніми вченими.

    Живе спілкування пані Вікторії з учасниками заходу, залучення кожного присутнього до проведення експериментів, надало кріошоу цікавості та оригінальності. Пані Вікторія виконувала роль не лише чаклуна, а й педагога і психолога одночасно. Вона з перших хвилин оволоділа аудиторією і тримала дітвору в полоні своїх чар протягом майже двох годин.

    А скільки пізнавальних і цікавих експериментів було проведено!

    Густий дим від азоту декілька разів заповнював читальну залу. Від цих білих клубів диму так і віяло морозною свіжістю та загадкою! А від охочих доторкнутися не було відбою!

    Заморожене в азоті листя папороті за 4 секунди, викликало в дітей не аби який інтерес. Кріозаморозка зробила його дуже крихким: листки просто розсипалися у руках дітвори. Кожен намагався похрускотіти замерзлими листочками і порівняти їх із звичайним листям.

    Ви коли-небудь бачили крижану повітряну кульку? А учасники кріошоу навіть брали участь у її створенні. Бажання бути учасником експерименту інколи переборювало страх. Це було відчутно під час обливання рідким азотом та коли потрібно було скуштувати заморожені в азоті кукурудзяні палички. Видовище дивовижне, це варто було побачити! Хрумкаючи палички, дітвора «перетворювалась» на Змія Горинича, випускаючи білий пар з рота і носа. Це неймовірно захоплююче дійство надало шоу справжньої казковості.

    А ще, діти дізналися про те, як рідкий азот використовується у кулінарії, зокрема, під час приготування морозива. І не тільки дізналися, а з великим задоволенням поласували ним. Додаючи у вершки згущене молоко та азот, всього лише за 4 хвилини ведуча кріошоу пригостила всіх присутніх кріо-морозивом.

    На завершення заходу пані Вікторія провела експеримент із додаванням в азот гарячої води. Всіх миттєво окутав густий туман, який заповнив приміщення. Виявилося, що знайомство з наукою – це дуже цікаво, захоплююче та весело. І на згадку – світлини про свято, яке подарувало море емоцій і незабутні враження та солодощі від «Творчих Викрутасів».

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше