• Шляхами слов’янської культури

    Шляхами слов’янської культури Шляхами слов’янської культури Шляхами слов’янської культури

    Писемність, мова – то є душа кожної нації, її найцінніший скарб. У мові – наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання. 24 травня відзначається День слов’янської писемності та культури, день, який об’єднує усі слов’янські народи і дає змогу кожному поринути в історію.

    З нагоди вшанування Дня слов’янської писемності та культури з метою виховання у користувачів патріотизму, пошани до своєї історії, культури, мови працівники філії №6 здійснили бібліотечний десант до гуртківців мистецької студії «Азалія» (керівник Людмила Красніцька-Луцик) та провели заочну мандрівку «Шляхи розвитку слов’янської писемності та культури».

    Під час заходу гуртківці отримали інформацію про засновників писемності – святих рівноапостольних братів-просвітителів Кирила та Мефодія, які заклали основу слов’янської писемності. Бібліотекарка Людмила Романюк розповіла дітям про витоки української мови, писемності та культури, про те, як з’явилися перші літери, без яких у нас не було б сьогодні і книг, зауваживши, що літературна мова слов’ян зрозуміла всім слов’янським народам, хоча існують яскраві відмінні риси. Про відмінності говорили при порівнянні слов’янської та української абетки. Дітям було презентовано книгу «Повість минулих літ», яка є найбільш відомою серед книг про походження писемності.

    Родзинкою заходу стала арт-година, під час якої маленькі художники намагались відтворити шлях кирилиці і глаголиці до української абетки: літери, пера для писання, чорнильниці і врешті, результат наполегливої роботи – книги! Посмішки на обличчях дітвори свідчили про те, що результатом своєї роботи вони задоволені.

    У народі кажуть: «Спочатку «аз» та «буки», потім і науки». Саме з азів починається шлях кожного з нас у світ знань, а писемність – це справжній скарб, яким володіє людина.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше