• Скарби шведських архівів

    Скарби шведських архівів

    Центральна бібліотека для дорослих отримала у подарунок від авторки-упорядниці Марини Траттнер книгу «Скарби шведських архівів. Документи з історії України».

    Марина Траттнер народилася в Білій Церкві. Навчалася в загальноосвітній школі №5. Закінчила факультет журналістики МІЛП в Києві і юридичний факультет Лундського університету в Швеції. Магістр європейського ділового права. Написала книгу разом зі шведськими і українськими істориками, юристами, художниками і каліграфістами.

     

    «Мені пощастило зібрати міжнародну команду істориків, юристів, архівістів, перекладачів, художників і дизайнерів для того, щоб створити для вас карту тих скарбів, які пов’язані з історією України і зберігаються за кордоном», – зазначає авторка у передмові до книги.

    «Це тільки початок роботи, і ми тут описуємо лише невелику частину того, що було знайдено. До цього важливого процесу відновлення історії може долучитися кожен із вас і досліджувати всі матеріали хоч зі свого мобільного телефону. Це легко, цікаво і захоплююче.

    У цій книзі ми продемонструємо світу нову порцію історичної правди. Спробуємо відновити зв’язок поколінь між тими героями, які збирали українські землі, займалися державотворенням і боролися за незалежність України в минулому, і нами.»

    Видання підготовлене в рамках проекту регіонального розвитку «Музей української книги», що реалізується Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М. Грушевського та Департаментом культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації.

    У виданні «Скарби шведських архівів» надається короткий огляд різних розділів шведських архівів, в яких зберігаються документи, пов’язані з українською історією. Уперше до наукового обігу запроваджується низка джерел, що стосуються історії України ХУІ-ХУІІІ століть. Особливе місце з-посеред документів належить до історії шведсько-українських відносин періоду гетьманства Івана Мазепи та Пилипа Орлика. Видання містить передруки малознаних документів та аналіз картографічних джерел. Книга покликана зацікавити істориків, краєзнавців, викладачів і студентів.

    Щиро дякуємо пані Марині за подарунок та запрошуємо читачів ознайомитися із виданням у центральній бібліотеці для дорослих.

     

     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше