• Хімія в літературі

    Хімія в літературі Хімія в літературі Хімія в літературі Хімія в літературі

    Хімія займає гідне місце у житті людини. З метою поглиблення знань про хімічні елементи, виявлення спорідненості двох наук − літератури та хімії, та відстеження їхнього зв’язку на прикладі художніх творів, працівники бібліотеки-філії №6 провели інформаційний коктейль «Хімія в літературі» для читачів − учнів 9-А та 9-В класів Білоцерківської гімназії-початкової школи №21 (вчитель хімії Надія Кіпчинська).

    На захід запросили лекторку-волонтерку Юлію Голишевську. Пані Юлія за спеціальністю соціолог, переселенка з Харкова. Учасниця Міжнародної волонтерської організації «Aiesec». Представляла міжнародну освітню програму в Чехії, Сербії, Грузії, Польщі від Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна. Є читачкою книгозбірні №6. Бажання бути корисною стало причиною співпраці з бібліотекою. Тож першим кроком співпраці стала зустріч з учнями 9-х класів, для яких Юля спеціально підготувала пізнавальну презентацію «Хімія в літературі», під час якої школярі мали можливість дізнатися багато цікавого.

    Спілкування пані Юлії з дев’ятикласниками було кориснимі цікавим для тих, хто любить хімію та літературу в усіх її проявах: від поезії до прози.

    Присутні дізналися про творчість Артура Конан Дойла та Агати Крісті, у чиїх творах ціаніди, зміїні отрути зустрічаються достатньо часто. Всесвітньо відомий Шерлок Холмс сам проводить хімічні досліди, вивчаючи та досліджуючи отруйні речовини, розплутуючи різноманітні кримінальні справи.

    Неабияк зацікавила учасників заходу розповідь про твір Зюскінда «Парфумер», у якому підіймається тема створення ароматів та запахів (ефірних олій). Згадали і про твір Льюїса Керролла «Пригоди Аліси в країні Див», у якому Капелюшник з непослідовною мовою є жертвою отруєння парами ртуті, що використовувалась при виробництві капелюхів у тогочасній Англії.

    Особливу увагу Юлія Олександрівна звернула на поетичні та прозові твори, в яких описані хімічні явища. Зокрема, вона зупинилась на творах: «Кавказ» Т.Г.Шевченка, «Як те залізо з силою дивною..» І.Франка, «Fata Morgana»М.Коцюбинського, «Енеїда» І.Котляревського, «Сковорода» П.Тичини, «Не жалів мені хан ні вина, ні кумису, ні меду» Л.Костенко, «Світаноку лісі» В.Стуса, «Небо зорі у воду сіє» В.Симоненка. Також згадала художні твори «Хіба ревуть воли, як ясла повні» П.Мирного, «Кайдашева сім’я» І.Нечуя-Левицького, «Тигролови» І.Багряного». Саме у вищезгаданих творах автори вдало поєднали хімію та мистецтво слова.

    Цікавинкою для підлітків було розкриття таємниці перших фарб, які використовувалися для створення видатних творів мистецтва та літератури з давніх часів до сьогодення.

    Родзинкою зустрічі стала вікторина, питання якої були приховані в кожному слайді. Також дев’ятикласники взяли активну участь в інтелектуальній бліц-вікторині. Найактивніші учасники: Марина Комар, Єлизавета Кузнєцова, Олександр Ковалевський, Даниїл Панов, Владислав Качанський отримали солодощі від гості заходу – Юлії Голишевської.

    Захід сподобався дев’ятикласникам, бо після його закінчення прозвучало гучне «Дякую» на адресу Юлії Олександрівни.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше