• Готуємось до Великодня

    Готуємось до Великодня Готуємось до Великодня Готуємось до Великодня Готуємось до Великодня Готуємось до Великодня

    Великдень – одне з найсвітліших та найбільш очікуваних християнських свят. Кожна родина заздалегідь готується до цього дня, а одним із найважливіших його атрибутів є традиційна українська писанка. Але процес її створення має багато нюансів, без знання яких розпис може і не вдатися. Тому, бажаючих наповнити свій великодній кошик розписаними за всіма правилами яєчками, працівники бібліотеки-філії №6 запросили на майстер-клас з писанкарства. Захід провела керівник народної студії петриківського розпису «Азалія», майстриня Людмила Красніцька-Луцик.

    Пані Людмила розповіла присутнім про те, що писанки прикрашаються за допомогою традиційних технік, символами в різноманітнихкольорах. Майстриня нагадала чому на Великдень прийнято фарбувати яйця та розкрила секрет фарбування крашанок без використання штучних барвників. «Писанку пишуть від свята 40 святих і до Пасхи»,− зауважила пані Людмила.

    Вона продемонструвала присутнім процес писанкарства, який відбувається згідно правил та принципів технік, що дійшли до нас із сивої давнини, зауваживши, що для розпису писанок використовується спеціальний інструмент – писачок, основні елементи малюнків наносяться гарячим воском, а коли попередньо підготоване яйце опускають у спеціальний фарбник, то ділянки, покриті воском, залишаються білими. «Цей процес складається з кількох послідовних етапів, а в результаті ви отримуєте справжню писанку – таку ж, які робили наші прабабусі десятки років тому!», − додала майстриня. За допомогою писачка, воску та кількох барвників, яйце в руках майстрині стало справжнім шедевром.

    Людмила Мар’янівна запропонувала присутнім прикрасити Великодні яйця в техніці декупаж. Адже,декупаж крашанок своїми руками – це дуже поширена техніка, а для отримання високохудожніх виробів зовсім не потрібно мати талант художника. Про все подбали вже виробники декупажних серветок, які використовуються в процесі роботи. Майстриням необхідно лише правильно виконати всі стадії процесу. Отож, налаштувавшись на атмосферу Великоднього свята, озброївшись необхідним матеріалом: клеєм ПВА, серветками, яйцем із білою шкарлупою, учасники майстер-класу з приємними думками приступили до декорування. Майстрині створилисвої власні неповторні та оригінальні пасхальні вироби, вклавши в них тепло, любов та ласку.

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше