• «Народ цей буде вічно жити, коли стають до зброї діти»

    «Народ цей буде вічно жити, коли стають до зброї діти» «Народ цей буде вічно жити, коли стають до зброї діти»

    29 січня 1918 року відбулася трагічна подія в українській історії – бій під Крутами, який набув для українського народу символічного значення, став легендою, прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

    З метою вшанування пам’яті загиблих під Крутами в центральній бібліотеці для дітей проведена патріотична подорож «Народ цей буде вічно жити, коли стають до зброї діти».

    Читачі з цікавістю прослухали розповідь працівників книгозбірні про утворення студентського куреня Українських Січових Стрільців, перебіг військових подій у січні 1918 року, розклад сил, роздивилися опис і схему бою під Крутами. Учасники заходу дізналися, що цей бій тривав майже п’ять годин поспіль, а молоді захисники – 300 юнаків − студентів, добровольців Українського народного університету, пройшовши лише семиденну військову підготовку, стримували наступ чотирьохтисячної більшовицької армії Михайла Муравйова та гинули під градом куль і гранат. Затримавши ворога на чотири дні, київські юнаки дали змогу укласти Брест-Литовський мирний договір, що означало міжнародне визнання української незалежності.

    Під час заходу читачі ознайомилися з літературою, представленою на книжково-ілюстративній виставці «Лицарі Крут», декламували поетичні рядки, присвячені юним героям та дійшли до висновку, що не можна викреслити з людської пам’яті той безсмертний подвиг юних студентів, якізахищали українську державність, поклавши на вівтар найцінніше – власне життя.

    Присутні вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання.

     

    Світлана Шалагіна



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше