• Розколяда в бібліотеці

    Розколяда в бібліотеці Розколяда в бібліотеці


     

    Якщо свята зустрічають, то їх належно треба й провести, аби вони повернулись до нас наступного року. Після свят Водохреща та Івана Хрестителя закінчується вулична коляда, щедрівки, вертепи. Недарма в народі кажуть: «Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі». Зимові свята традиційно проводжають розколядою: колядки і щедрівки «відпускають на волю» до наступної зими. Гідно попрощалися із різдвяними святами і членкині клубу «Фітовітальня», який діє при філії №6.

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова ознайомила присутніх з традиціями Розколяди, історією релігійних біблійних колядок та появою світських мотивів в колядуванні.

    На свято завітала бібліотекарка Северинівської бібліотеки Тетяна Коваль. Своїм солов’їним співом під час виконання різноманітних колядок вона зачарувала всіх присутніх.

    У виконанні пані Тетяни прозвучали не тільки стародавні колядки, що побутують в нашому краї, але і сучасні. Серед них: «Нова радість стала», «Старий рік минає», «Колядуй Україно», «Нічка та ясная», «Щедрик. Щедрик. Щедрівочка. Йди з хати до хати». Порадували присутніх колядками Анастасія Шевченко («Хай Ісус мале дитя»), Валентина Бадзюх («Три празники»), Людмила Романюк старовинною колядкою Житомирщини «Нова новина». На завершення всі разом заспівали «Добрий вечір тобі, пане господарю!». Це було неймовірно! Хочеться щиро подякувати всім учасникам Розколяди за ініціативність, наполегливість, та за чудові колядки, виконання яких наповнили читальну залу бібліотеки чудовою святковою атмосферою.

    Ми повинні берегти українські традиції і надалі, бо саме завдяки їм ми – єдина нація. Адже тільки осмисливши минуле, пізнавши витоки своєї культури та історії, можна чіткіше зрозуміти сьогодення й уявити майбутнє.

    Надія Гаврилова.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше