• Минуле стукає в наші серця

    Минуле стукає в наші серця Минуле стукає в наші серця Минуле стукає в наші серця Минуле стукає в наші серця

    Вшановуючи пам’ять замучених голодом мільйонів українських селян, працівники бібліотеки-філії №6 провели цикл заходів.

    Годину-спомин «П’ять колосків, закуті дротом» проведено з учнями 4-Б класу БПШ №23 (класовод Ірина Пащенко). Бібліотекар Людмила Романюк познайомила четвертокласників із трагічними сторінками української історії, зокрема, з фактами Голодомору на Білоцерківщині. Була оформлена виставка-інсталяція «Зернятко надії». Окрім книг та символів голодомору – окрайця хліба, свічки та п’яти колосків, на виставці представлено ляльку-мотанку Тетяни Строкач у вигляді скорботної матері, яка тримає на руках свою дитину. Діти переглянули відео «Голодний дух» та взяли участь у майстер-класі «Квітки пам’яті»: виготовляли квітку-пам’яті, що символізує вшанування трагічних подій Голодомору в Україні.

    У пам’ять про людей, які померли внаслідок штучно створеного голоду, запалили свічки скорботи.

    З учасниками клубу «Фітовітальня» проведено годину пам’яті «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо». Про голодомор говорили мовою фактів в поєднанні з поетичним словом Д.Білоуса, Т.Строкач, І.Волощука, Н.Погребняк, вірші яких читали: Л.Романюк, С.Шута, В.Аману, Т.Пархоменко, Л.Вдовика. Користувачка бібліотеки Валентина Бадзюк познайомила присутніх з американським дослідником української історії та Голодомору 1932-1933 років в Україні Джеймсом Мейсом, людиною, якій належить ідея акції «Свічка у вікні» на знак вшанування загиблих у Голодоморі. Учасникам заходу було презентовано художні твори «Марія» У.Самчука, «Жовтий князь» В.Барки, «Розколоте небо» С.Талан, «Гіпсова лялька» Ю.Бедзика, «Чорна дошка» Н.Доляк, в яких показана жахлива картина голодомору, голодне лихоліття, що випало на долю українського народу. Ці книги різні за жанром, але кожна з них бентежить душу, наповнює серця пекучим болем.

    В бібліотеці оформлена книжкова виставка-реквієм «Україна пам’ятає – світ визнає»,на якій представлені видання, що розповідають про причини та наслідки голодоморів, видання краєзнавчого характеру та художні твори українських письменників. Кожна книга, представлена на виставці, стане одним з місточків, що єднає нас з минулим, допомагає розібратись в тих білих плямах, які виникають на карті історії України.

    Популяризуючи книжкові видання, бібліотекарі нагадали присутнім проте, що потрібно берегти пам’ять.

    Тільки пам’ятаючи минуле, можливо створювати сьогодення та мріяти про майбутнє.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше