• Європейські різдвяні мандри

    Європейські різдвяні мандри Європейські різдвяні мандри Європейські різдвяні мандри

    З 24 на 25 грудня у більшості країн християнського світу відзначають Різдво Христове західного обряду. Його ще називають католицьким. До нього вже долучилися минулого року й українці, хоча багато хто святкував у ці дати і раніше.

    У 145 країнах світу Різдво є найважливішим державним та релігійним святом. В кожній країні є свої традиції та звичаї, яких на Різдво завжди намагаються дотримуватися. Про те, як відзначається Різдво Христове і про улюблені різдвяні страви в різних країнах Європи, говорили працівники бібліотеки-філії №6 з членкинями клубу «Фітовітальня» під час етно-години «Традиції святкування Різдва у країнах Європи». Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова розповіла присутнім про історію виникнення свята, його атрибути та особливості святкування в Україні.

    Учасники заходу, виконуючи роль жителя однієї із країн Європи, запрошували присутніх у віртуальну подорож, щоб відсвяткувати Різдво, завітавши до Німеччини, Польщі, Австрії, Норвегії, Німеччині, Греції, Швеції, Латвії, Чехії, Фінляндії, Іспанії, Італії.

    Прослухавши цікаву інформацію про традиції святкування Різдва в країнах Європи, присутні переконались в тому, що багато в чому вони подібні, але кожна культура має свої нюанси. І це чудово, якщо ми прикрасимо ялинку солом’яними іграшками, як фіни; поворожимо на яблуках, як чехи; будемо танцювати на вулицях, як іспанці і класти під скатертину пучки соломи, як поляки. Головне, щоб в душі і в будинку панувало свято і дарувало нам чудовий настрій, якого б вистачило на цілий рік.

    Під час зустрічі в бібліотеці лунали колядки, без яких просто неможливо уявити жодне Різдво, у виконанні читачок − Анастасії Шевченко та Валентини Бадзюх: «Добрий вечір тобі, пане господарю!», «Нова радість стала», « Небо і земля» та найвідоміша колядка світу «Свята ніч, тиха ніч», якій вже понад200 років.

     

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше