• Прийшов Наум – берись за ум

    Прийшов Наум – берись за ум Прийшов Наум – берись за ум Прийшов Наум – берись за ум Прийшов Наум – берись за ум Прийшов Наум – берись за ум

    14 грудня православна церква відзначає День пам’яті святого пророка Наума. З давніх-давен Наум вважається покровителем науки, розуму, знань і доброчинства, за що його в народі прозвали Грамотником. Раніше, в Україні, саме на свято Наума, починалися заняття у школі. Кожен учень приносив на уроки горщик каші, зазвичай пшоняної і пригощав нею вчителя. А оскільки вчитель не міг з’їсти стільки каші, то діти витягали з-за халяви чобота ложки і всі разом приступали до трапези. Звідси і пішов вираз «однокашники».

    Про традиції святкування початку навчального року в давні часи розповіла читачам − учням 5-Б класу ліцею «Білоцерківський колегіум» бібліотекар Жанна Харченко, а ще, колегіанти із задоволенням пограли в народні ігри «До баби по сіль», «Була в лісі», «Совонька» та взяли участь у конкурсах на логічне мислення. Під час випробувань учасники заходу мали можливість показати свої знання, за що отримували заохочувальні призи.

    Традиційно, невід’ємною частиною свята є конкурс на кращого кашоїда, адже пшоняна каша не тільки смачна, а й сприяє покращенню пам’яті. Усі присутні з великим апетитом її споживали, а переможцем став Максим Поперечний, який заслужено отримав медаль «Кращий кашоїд» та велику дерев’яну ложку.

    Світлана Могорит.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше