• На Андріївські свята, символ щастя – Калита

    На Андріївські свята, символ щастя – Калита На Андріївські свята, символ щастя – Калита На Андріївські свята, символ щастя – Калита На Андріївські свята, символ щастя – Калита

    З давніх-давен Україна славиться своїми святами і обрядами. Одним з них є велике зимове свято – день святого Андрія Первозванного. З нагоди свята працівники бібліотеки-філії №6 провели народознавчу годину «Сонцесяйна Калита» для читачів − учнів 3-Б класу БЗШ №23 (класовод Ірина Пащенко).

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова ознайомила третьокласників із традиціями, обрядами та звичаями українського народу в цей святковий день. Читачів зацікавила розповідь була про обрядовий хліб − Калиту та звичаї, пов’язані з його випіканням.

    Та який день Андрія без вечорниць! Учасники заходу мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів та особисто взяти активну участь у різноманітних конкурсах та традиційних ворожіннях. Дівчатка виявились гарними господинями у грі «Принеси води на заміс калити», справно виконували бажання іменинника свята – Андрія Карпенка з його «Чарівної скриньки». Та все ж, головним дійством було кусання Калити. Учасники заходу демонстрували свою спритність та винахідливість. Дякуємо читачці Ользі Карпенко за рум’яну, запашну калиту!

    Весело пройшли вечорниці. І нехай до весілля сьогоднішнім «парубкам» і «дівчатам», ще далеко, але свої ворожіння вони запам’ятають надовго. А, може, щось в майбутньому і здійсниться?..

    На завершення свята бібліотекарі пригостили дітвору однією з обрядових страв – пампухами.

     

    Надія Гаврилова.

     

     

     

     

     

     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше