• Українська хата на свята багата!

    Українська хата на свята багата! Українська хата на свята багата! Українська хата на свята багата! Українська хата на свята багата! Українська хата на свята багата!

    Народні свята й обряди – один з найважливіших елементів духовної

    культури народу.Багатющий скарб звичаїв ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та нічого не втративши передати іншим
    поколінням, щоб зберегтигенетичну пам’ять нашого народу, не перериваючи зв’язок поколінь.

    З метою ознайомлення читачів зі святом Катерини, яке вважають найбільшим і найзнаменнішим серед численних жіночих свят, його історією, народними звичаями та обрядами, працівники бібліотеки-філії №6 провели народознавчу годину «Свято Катерини – свято жіночої долі». На захід завітали учнів 4-А класу БЗШ №23 (класовод Інна Ковтун).

    У читальній залі книгозбірні було по-особливому святково. Всі присутні підтримали дрес-код заходу, основним елементом якого були улюблені хустки, котрі тішили око яскравими квітами та візерунками. А все тому, що в день Катерини святкують й Всесвітній День української хустки.

    Завідувачка книгозбірнею Надія Гаврилова, використовуючи інформацію з книги Олекси Воропая «Звичаї нашого народу», розповіла присутнім про подвиг великомучениці Катерини та про те, чому цей день ще називають святом «жіночої долі». Учасники заходу, дізнавшись про традиції свята, взяли участь у їх відтворенні: ворожили, долю закликаючи, жартували, «розумні» загадки відгадували. Присутні мали нагоду і народні прикмети перевірити. Одну із прикмет «Якщо Катерина поводі, то Різдво по льоду», радісно зустріла дітвора; за вікном дощило – значить на Різдво ковзани можна готувати. Цього дняу читальний залі звучали поезії Тетяни Строкач відповідної тематики.

    Дівчатка взяли участь у майстер-класі «Хусткування» – вміння пов’язувати і носити українську хустку, який провела читачка книгозбірні Валентина Бадзюк. Пані Валентина розповіла четвертокласникам про традиції хусткування в різних областях України, значення цього головного убору та про символізм хустки.Дівчатка отримали не тільки вміння з пов’язування хусток, але і масу задоволення від спілкування з гостею, яка довела що носити хустку – це стильно і модно, а правильно пов’язана українська хустка робить жінку надзвичайно красивою і чарівною.

    Захід завершився частуванням варениками з картоплею. Було весело і смачно.

    Міцний наш рід, жива в ньому пам’ять про минуле. Тож бережімо цю прекрасну, багату скарбницю: в ній розум, кмітливість, гумор, надія і світло майбутнього.

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше