• Яблучно-книжкова дегустація

    Яблучно-книжкова дегустація Яблучно-книжкова дегустація Яблучно-книжкова дегустація

    Яких тільки свят не подарувала нам господиня Осінь! Серед них і Всесвітній день яблук, яке відмічають 21 жовтня.

    На книжкову дегустацію «Книги, з присмаком яблук», працівники бібліотеки-філії №6 запросили членкинь клубу «Фітовітальня». Сама осінь завітала на свято з повними кошиками своїх щедрих дарунків. Стиглі, соковиті, смачні, солодкі, великі і маленькі, червонобокі, жовті та зелені яблука були головними героями цього дня.

    Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова зробила екскурс в історію появи яблук, розкрила образ яблука в літературі,зокрема, в усній народній творчості, міфології. Адже, саме з яблуні починається історія людства: за Біблією, вона була тим райським Древом Пізнання добра і зла, плоди якого, на свою біду, вкусили наші прабатьки, піддавшись спокусі лукавого Змія. За що і були вигнані з Раю. А чого варте «яблуко розбрату», що привело врешті-решт до Троянської війни! Одне з найбільших наукових відкриттів (закон всесвітнього тяжіння Ньютона), за легендою, теж пов’язане з яблуком. Ці та ще безліч цікавих фактів, пов’язаних з яблуком, пригадали учасники заходу.

    У читальній залі звучали поетичні твори Д.Павличка, М.Рильського, М.Луківа, А.Малишка,В.Крищенка, Т.Строкач, Н.Ковальчук, присвячені цьому фрукту, у виконанні читачів та працівників книгозбірні. Присутні також згадали відомі афоризми, прислів’я та приказки про яблуко та яблуню. Людмила Гурт розповіла «Притчу про яблуко», а Людмила Вдовиченко лічилочку «Десять яблук», яка дуже сподобалась учасникам заходу, нагадавши їм про їхнє дитинство.

    Завідувачка філією НадіяГаврилова запросила присутніх до тематичної виставки «Книги, з присмаком яблук» для «дегустації» книг «Пів’яблука» та «Інші пів’яблука» Галини Вдовиченко, «Яблуко в тайстрі» Валерія Чорнея, оповідання «Печені яблука» Оксани Куценко та збірки поезій «І Вічність яблуком впаде» Галини Гай.

    Оскільки яблука – найдоступніший і дуже цінний продукт харчування, то говорили також і про цілющі властивості цих плодів і про те, як вони діють на організм. Народна мудрість вчить: «Хто яблуко вдень з’їдає, той дорогу до лікаря забуває». Тож, всі радо ділилися власними рецептами із народної медицини.

    Не залишили поза увагою і використання яблук у кулінарії. Тому всі із задоволенням ласували смаколиками, приготовленими господинями: Анастасією Шевченко, Людмилою Горбуненко, Валентиною Бадзюх, Людмилою Романюк, які залюбки поділилися рецептами приготуванняшарлотки, рогаликів та пончиків із яблучним повидлом, яблучних «трояндочок», яблучного пирога.

    Кажуть, що одне яблуко – для здоров’я, друге – для розуму, третє – для краси! Ось такі вони, яблука – символ молодості і життєвої сили:запашні, рум’яні, і солодкі, і пряні, і кислі, і терпкі,і м’які, і міцні,і свіжі, і сушені,і, навіть, мочені! Тож їжте їх і будьте всі здорові, розумні і красиві!

     

    Людмила Романюк.




    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше