• Біла Церква: відомі імена в назвах вулиць

    Біла Церква: відомі імена в назвах вулиць Біла Церква: відомі імена в назвах вулиць Біла Церква: відомі імена в назвах вулиць Біла Церква: відомі імена в назвах вулиць Біла Церква: відомі імена в назвах вулиць

    Пішохідні краєзнавчі екскурсії, які проводить бібліотека-філія №1 для дітей, стали традиційними. Вони дуже подобаються юним читачам, бо ж під час таких зустрічей діти пізнають невідомі історії з життя Білої Церкви та містян, отримують історико-культурні знання про місто.

    Краєзнавча прогулянка «Біла Церква: відомі імена в назвах вулиць», яку провів для семикласників БСШ №9 (класний керівник Маріанна Марусич) історик, краєзнавець Анатолій Бондар, була присвячена Дню міста.

    Розпочалася екскурсія від бібліотеки з розповіді пана Анатолія про одну з найстаріших білоцерківських вулиць – вулицю Богдана Хмельницького. Діти дізналися багато цікавих фактів з життя гетьмана у тому числі й про його тривале перебування в Білій Церкві.

    Краєзнавець зауважив, що станом на 2021 рік у Білій Церкві нараховується 293 вулиці, враховуючи провулки, бульвари та проспекти. З них – 66 вулиць у 2016 році перейменовано.

    Дітей зацікавила інформація про те, що назви понад ста вулиць міста носять імена видатних особистостей, які залишили помітний слід в історії не тільки білоцерківського краю, а й України. Зокрема, йшлося про Ярослава Мудрого, Михайла Грушевського, В’ячеслава Чорновола, Степана Бандеру, Петра Лебединцева, Леся Курбаса, Тараса Шевченка, Івана Мазепу, Євгена Деслава, Луку Долинського, Івана Нечуя-Левицького, Шолом-Алейхема тощо.

    Прямуючи до Торгової площі, пан Анатолій розповів про факт перебування в місті українського письменника, етнографа, фольклориста Івана Нечуя-Левицького, ім’я якого носить одна з вулиць міста. Неабияк захопила дітей розповідь краєзнавця про те, як письменник відвідував білоцерківський ярмарок та спілкувався з представниками багатонаціонального населення нашого міста, збираючи діалекти й говірки українців − про що він описав у нарисі «Роковий український ярмарок».

    Безліч запитань до краєзнавця лунало від вдячних учасників екскурсії. Проте, за одну таку зустріч неможливо охопити всю історію нашого міста, адже вона така давня, бурхлива й цікава. Тому зійшлися на тому, щоб в подальшому потрібно частіше зустрічатися і мандрувати містом.

     

    Тетяна Качанова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше