• «З журбою радість обнялась…»

    «З журбою радість обнялась…» «З журбою радість обнялась…»

    Читаючи книги з історії, ми зазвичай дізнаємося про князів, королів і славетних полководців. Вони завойовували землі, керували державами, змінювали світ. І всі вони – чоловіки. А як же жінки? Чому про жінок в історії так мало говорять, і так мало написано, адже без жіночої підтримки жоден чоловік не зміг би досягнути своїх переможних висот. Та й історія України багата на імена жінок, які були не лише хорошими матерями й господинями, а й робили великі справи.

    В переддень дня святої рівноапостольної княгині Ольги (княгині Київської) в бібліотеці-філії №10 для членів клубу «Чарівна мить» Академії пенсіонерів був проведений історичний часопис «З журбою радість обнялась…», присвячений українкам, які залишили по собі помітний слід в історії. Розпочалась зустріч розповіддю про княгиню Ольгу та знайомством з книгою Володимира Яворівського «У мене вечеряв Ісус», в якій показана княгиня, якою її раніше не знали. Саме Ольга стала першою жінкою-правителькою, яку церква вважає святою.

    А потім присутні перенеслися в часи козацтва, адже саме козацька доба була однією з блискучих сторінок розвитку історії, освіти й культури України і жінки відігравали в їхньому розвитку можливо і головну роль. На щастя, в ці часи з’явилося безліч живописних портретів, які увічнювали не лише гетьманів, а й їхніх родини. Тому академісти мали можливість побачити якими були Софія Острозька, Анна Золотаренко, Мотря Кочубеївна…

    Із глибини віків долинули до нас сумні і водночас величні історії про Олену Зависну, Марусю Чурай, Марусю Богуславку, Лісавету Гулевичівну Лозку… Всі ці жінки шанували українську мову і звичаї, православну віру. Всі вони були освіченими, розумними, красунями, любили українську пісню. Тому при проведенні часопису були використані уривки з творів Л.Костенко, С.Плачинди, а також пролунали (відеозаписи) пісень «Сильна жінка», «Засвіт стали козаченьки», «Чорнії брови, карії очі», «Чи ти, милий, пилом припав…»

    Обговорюючи почуте і побачене розходилися учасники заходу, але перед цим висловили побажання – такий часопис зробити постійним, адже у нас є про кого розповідати. І доки житиме український народ, житимуть пам’ять і слава про його вірних дочок.

    Ганна Нагорна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше