• Зустріч з бібліотечними працівниками сіл Білоцерківської міської ТГ

    Зустріч з бібліотечними працівниками сіл Білоцерківської міської ТГ

    16 липня 2021 року у бібліотеці-філії №8 відбулася консультація «Робота з бібліотечним фондом» для бібліотечних працівників сіл Білоцерківської міської ТГ. Завідувачка відділом комплектування та обробки літератури Тетяна Дмитрівна Ніконенко розповіла колегам про особливості обліку бібліотечних фондів: здійснення сумарного та індивідуального обліку книг та брошур на підставі чинних нормативно-правових актів.

    Особливу увагу було приділено оформленню актів на списання літератури з бібліотечного фонду, на типові помилки, які допускаються при їхньому оформленні, індексації книг за роками видання.

    Також була надана інформація про інвентаризацію книжкових фондів.

    Не оминули і питання обліку періодичних видань, веденні карток обліку газет та журналів.

    Одним із найважливіших розглянутих питань стала рекласифікація бібліотечних фондів з ББК на УДК. Тонкощами цієї роботи поділилася провідний бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури Зінаїда Григорівна Макарцева. Бібліотечні працівники ознайомилися з таблицями УДК в повному обсязі. Висвітлили такі питання: основні властивості УДК; структура УДК; основні класи основної таблиці; допоміжні таблиці УДК (загальні визначники мови, форми документів, загальні визначники рас, народів та етнічних груп, визначники місця та часу); знаки УДК для створення класифікаційних індексів (наведені приклади); визначення складених та складних індексів, їх написання на каталожних картках; індексування творів українських письменників російською мовою; індексування дитячої літератури художньої та галузевої за віковими групами; індексування творів фольклору; індексування критики та історичної літератури; словники, універсальні та галузеві енциклопедії.

    Тетяна Ніконенко.

     

     




    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше