• Злочин, якому немає прощення

    Злочин, якому немає прощення Злочин, якому немає прощення


    Щороку, в третю неділю травня, в Україні вшановують світлу пам’ять мільйонів людей, що стали жертвами політичних репресій. В історії українського народу чимало сумних сторінок. Та найтрагічніші були пов’язані з репресивною політикою радянського тоталітаризму. Пам’ять назавжди закарбувала людські трагедії 30-х років, коли за одне лише необережне слово можна було заплатити життям. Терор і репресії торкнулися майже всіх верств населення: науковців, політиків, військових, священників, селянства. Безжальна тоталітарна система нищила духовну еліту нації: академіка Агатангела Кримського; письменників Миколу Вороного, Миколу Зерова, Михайла Драй-Хмару; десять років табірного заслання отримали Остап Вишня, Борис Антоненко-Давидович, Зінаїда Тулуб тощо.

    В 1937-1938 рр. в Україні було засуджено 198 тисяч 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу, решту відправлено до в’язниць та таборів.

    До цієї сумної дати в центральній міській бібліотеці організовано тематичну книжкову виставку «Розстріляне відродження», на якій представлені архівні документи, фотографії, художні твори. Провідний бібліотекар Валентина Самардак зробила огляд літератури «Трагедія не знищеної волі».

    Провідний редактор відділу інформаційно-краєзнавчої роботи, краєзнавець Анатолій Бондар провів для користувачів книгозбірні бесіду про трагічні сторінки історії країни «У жорнах репресій».

    Відновлення правди про політичні репресії і гідне вшанування їхніх жертв – це не просто символ, це головна ознака того, що душа українського народу жива, життя не знищене, правда перемагає і зло, і смерть. Потрібно пам’ятати про те, яку страшну трагедію довелося пережити багатостраждальному українському народові.

     

    Валентина Стриж.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше