• До мови серцем пригорнись

    До мови серцем пригорнись До мови серцем пригорнись До мови серцем пригорнись До мови серцем пригорнись

    21-го лютого всі народи Землі відзначали Міжнародний день рідної мови. До цієї дати працівники бібліотеки-філії №6 провели цикл заходів.

    Напередодні, спільно з класоводом Тетяною Кучинською, було проведено дитяче свято «До мови серцем пригорнись» для учнів 2-А класу БЗШ №23. Другокласники здійснили віртуальну подорож країною Знань. Умовний потяг, який складався з п’яти вагонів, пройшовшлях, відстанню «Урок», зупиняючись на станціях «Народна», «Ерудит», «Шифрувальник», «Фразеологічна», «Жартівлива», «Бібліотечна». Діти впевнено долали труднощі, які виникали на кожній станції. Відстань між станціями була наповнена поетичним словом про мову та веселими піснями.

    На станції «Бібліотечна» малечу зустріла завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова. Пані Надія запропонувала дітлахам спробувати свої сили у конкурсах «Казкові перегони», «Спробуй статипоетом», «Майстри слова», «Відгадайко», «Мрія». Найактивнішими були: Маргарита Валентенко, Марія Шатковська, Назарій Жасан, Злата Багун, Ангеліна Омельченко, Злата Польська, які отримали призи. Закінчилось свято виконанням пісні «Гімн українській мові».

    В Міжнародний день рідної мови проведено поетичний онлайн марафон «Мова в кожного народу, неповторна і своя». До марафону долучились 23 учасники, які прочитали 31 улюблений вірш. Приємно відзначити, що в марафоні взяли участь поетки-краяни Тетяна Строкач, Ніна Ковальчук, Юлія Хандожинська, в’єтнамська письменниця-перекладачка До Тхі Хоа Лі, яка народилася у В’єтнамі, а мешкає в Білій Церкві, а також колишні читачки філії, які нині проживають в Італії та Іспанії. Під час марафону звучала поезія українською, німецькою, польською, італійською, каталонською, мовою кастеяно та на івриті.

    Бібліодесант до маленьких читайликів групи «Пізнайко» ДНЗ №8 «Золотий півник» (вихователь Тетяна Бабич) «Рідна мову треба знати, щоб книжки вміти читати» здійснила бібліотекар Людмила Романюк. Діти прослухали легенду про рідну мову та казку Мар’яна Савки «Про мову». Малеча взяла участь у конкурсах «Казковий», «Загадковий», «Абетковий». Діти гарно знають алфавіт, тому залюбки погрались у гру «Склади слово». Складені слова «рідна мова» стали завершальним акордом заходу.

    В бібліотеці була оформлена книжкова виставка «Мова – коштовний скарб народу». Користувачі мали можливість познайомитись з літературою про історію виникнення мови, словниками і довідниками та творами класиків українського слова.

    Для людини рідна мова–це не тільки дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це –наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше