• Нова книга Віктора Євтушенка

    Нова книга Віктора Євтушенка

    Побачила світ нова книга члена Національної спілки письменників України, поета-гумориста Віктора Євтушенка «Тисяча і один жарт». Незабаром книга з’явиться у всіх бібліотеках Білоцерківської міської територіальної громади. Пропонуємо вашій увазі передмову до книги, яку написав Анатолій Гай.

     

     

    Дожартувався!!!

    Мій земляк-білоцерківець і колега з бригади ратаїв на нелегкій письменницькій ниві Віктор Євтушенко якось ніби й непомітно, але з чималим доробком доорався до того, що набув цілком законне право на книгу, яку і автори-літератори, і читачі по праву називають «Вибране».

    Збірка стала результатом багаторічних творчих трудів Віктора Арсенійовича – члена Національної спілки письменників України, президента Міжнародного Фонду імені Павла Глазового, лауреата багатьох Всеукраїнських конкурсів і фестивалів гумору та сатири, лауреата літературно-мистецьких премій імені М.С. Вінграновського та імені І.С. Нечуя-Левицького, заслуженого артиста естрадного мистецтва України, члена Асоціації діячів естрадного мистецтва України, автора 13 книг. І хоча він автор творів у різних жанрах, найбільшим є його доробок як поета-гумориста. Тож і зібрав під однією палітуркою аж тисячу і один свій жарт, давши збірці вибраного гумору й сатири однойменну назву.

    Нова книга відомого письменника – своєрідний звіт перед численними шанувальниками таланту Віктора Арсенійовича. Її по праву можна назвати сповіддю перед тими, хто раз і назавжди закохався у творчість відомого гумориста й сатирика.

    Немає жодного сумніву, що автор, вдало продовжуючи обраний ще на початку творчого шляху своєрідний стиль письма, до якого його долучив легендарний Павло Глазовий, досягнув вагомих успіхів і посів чільне місце серед трударів українського гумористичного цеху. Довголітня дружба Віктора Євтушенка з Учителем принесла результати, якими нині захоплюються тисячі шанувальників творчості автора книги.

    У передмові до однієї зі збірок талановитого учня Павло Прокопович написав: «Протягом свого нелегкого і довгого творчого шляху, праці в періодиці і, зокрема, в журналі «Перець», мені довелося перечитати (кажу без перебільшення) гори різних за художньою вартістю гумористичних і сатиричних творів. Бувало, отак читаєш і, чого там гріха таїти, око моє не загальмовує над рядками. Пролітаєш так, як крижень над мисливцем-невдахою. Гуморески Віктора Євтушенка — зовсім інша справа. До них не холоне, не байдужніє душа. Вони щирі, іскрометні і, головне, – зачіпають за живе. Бо талант завжди видно. А особливо в гуморі» («Сміхограй», 2001).

    А назва книги дійсно відповідає змісту. У ній автор зібрав свої кращі тисячу й один приперчений та присолений іскрометним українським гумором твір (хто не вірить – перераховуйте!), куди увійшли гуморески, пародії, байки, сатира, епіграми, афоризми та казки, які полюбилися читачами різних поколінь. Написані вони упродовж кількох десятиліть. Ранні – ще у далеких 90-х минулого тисячоліття за радянських часів. Пізніше – уже в незалежній Україні вийшли 13-ма збірками загальним тиражом більше 35 тисяч примірників. Згадаймо їх поіменно: «Жарт-птиця» (1996), «Стожарти» (1999), «Сміхограй» (2001), «Старі казки на новий лад» (2003), «Багаті також плачуть» (2005), «Сміх на голову» (2008), «То є так!» (2012), «Про100 сміх» і «Нє на того напали!» (2013), «Щось не так!» (2018).

    А ще були літературознавча розвідка «Хто такий Павло Гла- зоний» (2005), чудова повість для підлітків «Юрась» (2006), історико-публіцистичне дослідження «Історія Білоцерківської станції швидкої медичної допомоги» (2014), численні публікації у вітчизняних та зарубіжних друкованих виданнях, виступи на багатьох сценах нашої держави, авторські зустрічі та концерти, телепередачі тощо.

    Слід також бодай побіжно згадати про велику громадську роботу Віктора Арсенійовича, його профспілкову діяльність і послідовне відстоювання інтересів колег-медиків, виконання обов’язків голови ревізійної комісії Київської обласної організації Національної спілки письменників України...

    Вітаючи колегу з солідною книгою вибраного, хочеться побажати, щоб у життєвих буднях не тупилося його письменницьке перо і не пересихало те іскристе джерело гумору, яке вивело Віктора Євтушенка в число відомих письменників-гумористів України і яке не дозволило нашому багатостраждальному народу навіть у найчорніші роки його водночас трагічної і героїчної історії не лише вижити, але й здолати ворогів усіх мастей і з оптимізмом дивитися у майбутнє.

    Анатолій Гай

    (З передмови до книги В.Євтушенка «Тисяча і один жарт»)



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше