• Історія Першої Білоцерківської гімназії в особах

    Історія Першої Білоцерківської гімназії в особах

    Бондар А. Історія Першої Білоцерківської гімназії в особах / Анатолій Бондар, Борис Смуток. – Вид. друге, доповнене, виправлене. – Біла Церква : Видавець Олександр Пшонківський, 2020. – 184 с.


    Цю книгу присвячено персоналіям, доля яких пов’язана з білоцерківськими гімназіями 1847-1920 рр. У ній на основі ар­хівних та літературних джерел досліджуються біографії відомих учнів та працівників гімназії. У ході дослідження були заново відкритті для Білої Церкви такі імена, як Євген Слабченко (Єжен Деслав), Юрій Покос, Михайло-Палій Сидорянський, а також спростовані міфи щодо Івана Сошенка та Юрія Смолича.

    Книга розрахована на істориків, краєзнавців, учителів, учнів та широке коло читачів усіх тих, кого цікавить історія рідного краю.

    У зверненні до читачів автори зазначають, що: «У книзі вміщено розповіді про 25 осіб – як відомих, так і вже дещо забутих, а для когось – і зовсім невідомих, які стали знаковими для Першої Білоцерківської гімназії, що в ХІХ-ХХ століттях була одним із центрів освітнього і культурного життя Київщини. Це – чи не єдина гімназія, яку згадував у своїх творах Тарас Шевченко; її будівлю зображували відомі художники того часу – Наполеон Орда та Ян Каусік (репродукції їхніх картин подані на обкладинках книги); гімназію відвідував видатний лікар і педагог Микола Пирогов. У книзі розповідається про письменників, істориків і краєзнавців, революціонерів, дипломатів, священнослужителів і художників, композиторів і кіномитців, героїв визвольних змагань. Тут читач знайде нариси й про науковців- академіків, які стали лауреатами державних премій, Героями соціалістичної праці. Один із героїв книги врятував життя прем’єр-міністрові Великої Британії Уїнстону Черчиллю…

    Ця книга є невеличкою частиною глибокого вивчення історії гімназійної освіти Білої Церкви, що проводиться колективом дослідників».

    Дане видання є другим, доповненим та виправленим.

     

     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше