• Пам’яті Лесі Гай присвячується…

    Пам’яті Лесі Гай присвячується… Пам’яті Лесі Гай присвячується… Пам’яті Лесі Гай присвячується… Пам’яті Лесі Гай присвячується…

    Останнім часом у білоцерківському видавництві «Буква» вийшли друком книги художниці, ілюстраторки, письменниці Олесі Гай-Курило, яка на жаль рік тому трагічно загинула.

    Молода художниця Олеся Гай-Курило народилася 9 серпня 1981 року у мі­сті Фастові на Київщині. Закінчила відділення образотворчого мисте­цтва архітектурного факультету Київського національного універ­ситету будівництва та архітектури, отримавши ступінь магістра мис­тецтв. Працювала художником-графіком обласного книжкового ви­давництва «Буква», завідуючою реставраційним відділом Білоцер­ківського краєзнавчого музею, за­відуючою відділом художніх виста­вок Українського фонду культури.

    Створила ілюстрації до більше сотні художніх книг, випущених різними видавництвами України. Працювала олійними фарбами, у акварельній техніці і техніці батіку, олівцем і тушшю. Роботи ху­дожниці знаходяться у приватних колекціях в Україні, Німеччині, Франції, Ізраїлі, США та Канаді.

    За серію художніх робіт про су­часну молодь удостоєна літератур­но-мистецької премії ім. Миколи Вінграновського. Активна творча та громадська діяльність молодої мисткині відзначена двома Почес­ними грамотами Київської облас­ної державної адміністрації з вру­ченням іменних годинників.

    На неоголошеній російсько-українській війні Олеся створила на­черки майбутніх олійних, акварель­них і графічних робіт, присвячених 75-річчю сформування 72-ї гвардій­ської орденоносної дивізії та її спад­коємиці - 72-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України. По­лотна і малюнки молодої художниці розповідають про героїчних захис­ників опорних пунктів «Еверест», Банан», «Гранітне», шахти «Бутівка», Авдіївської промзони.

    Заслуги військового художни­ка Олесі Гай-Курило відзначені медаллю «За сприяння Зброй­ним Силам України».

    У буклеті «Під знаменом волі» представлені також графічні ілюстрації художни­ці до кіноповісті про неоголошену російсько-українську війну на сході України лауреата премії Міністер­ства оборони України ім. Богдана Хмельницького, відомого пись­менника Богдана Жолдака «Лица­рі фортуни», яка вийшла друком у книжковому видавництві «Буква».

    На обкладинці буклету – ак­варельний портрет командира зенітно-ракетного взводу 1-го механізованого батальйону 72-ї ОМБр молодшого лейтенанта Максима Гринчишина, полеглого у січні 2017року під Авдіївкою.

    Збірка «Інша ріка» перша і, як це не гірко, остання книжка малої прози Олесі Гай-Курило, яка проілюструвала більше сотні книг для різних видавництв України. Авторка не збиралася публікувати свої оповідання, сподіваючись з часом їх доробити. Та трагічний випадок поставив крапку у творчості цієї всебічно обдарованої 38-річної жінки, тож чи­тачам пропонуються кілька коротень­ких оповідань у такому вигляді, якими їх відшукали у чорновиках уже після загибелі Олесі.

    Ще одна книга Лесі Курило «Веселковий світ» створена для дітей віком від 2 до 5 років, містить віршики та розвиваючі завдання. Відповідаючи на завдання-запитання, малеча поспілкується з дорослими про оточуючий світ і засвоїть найнеобхідніші в ранньому віці знання про природу, найближчих людей, місце проживання та багато корисних речей.

     



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше