• Бібліотека – місце традицій, простір інновацій

    Щорічно 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Бібліотеки завжди були і є омріяним місцем для «книжкових гурманів». Тут можна зустрітися з друзями, провести час у колі однодумців, подискутувати, познайомитись з авторами книг тощо. Іноді можна почути думку, що бібліотеки не потрібні, що вони доживають останні дні, що все є в Інтернеті. Але там маса фейків. Інформація, яку надає бібліотека є правдивою. Бібліотека – це, насамперед, просвітницький, інформаційно-аналітичний центр книги і читання, центр накопичення соціально значущої інформації, в пошуку якої членам громади допомагають бібліотекарі.

    Сьогодні працівники міських бібліотек докладають всіх зусиль, аби їхні заклади стали центром життя і розвитку громад, долучаються до змін, що в них відбуваються і використовують усі можливості і шанси. У бібліотеках проводиться змістовна, соціокультурна робота, бібліотечні працівники активно відгукуються на всі події життя країни, громади, тісно співпрацюють із закладами культури та освіти, громадськими організаціями, місцевими краєзнавцями та письменниками.

    Кожна бібліотека ЦБС має доступ до мережі Інтернет, використовує різні мережеві сервіси.

    Пандемія коронавірусу внесла свої корективи в роботу книгозбірень. Довелось швидко адаптуватися і працювати по-новому. За час карантину бібліотечні фахівці почали працювати в режимі онлайн. Увазі користувачів пропонувалися найрізноманітніші онлайн майстер-класи, флешмоби, акції, вистави бібліотечних лялькових театрів, обговорення книг, конкурси читців-декламаторів, естафети, вечірні казки для малят, онлайн вікторини і багато іншого.

    Ряд заходів в соціальних мережах проводилися бібліотекарями до Великодня, Дня захисту дітей, народознавчих свят, Дня Конституції, до Дня Незалежності, Дня міста тощо.

    Працівники відділу методичної та бібліографічної роботи займались підготовкою методичних листів, створенням бібліографічних покажчиків, редагуванням дописів та наукових статей, надавали консультації.

    Фахівці інформаційно-краєзнавчого відділу продовжували дослідницьку роботу та готували матеріали засідань краєзнавчого клубу «Хронос».

    Завдячуючи міській владі, бібліотеки міської ЦБС отримали нову літературу на 210 тис. грн., яку опрацювали фахівці відділу комплектування та обробки літератури.

    У серпні бібліотеки відновили свою роботу, дотримуючись правил адаптивного карантину. Користувачі отримали можливість знову відвідувати книгозбірні.

    Карантин не закінчиться миттєво, тому масова робота зазнає певних змін. Шукаються і відкриваються нові форми спілкування з читачами, нові методи інформування про книги та бібліотеку. Саморозвиток, культурне самозбагачення та самоосвіта допомагають бібліотекарям надолужити втрачене і рухатися вперед. Під час карантину з’явились нові можливості для навчання, розвитку творчості як бібліотекарів так і читачів.

    Ми радіємо з того, що деякі обмеження вже знято, що наші читачі після відкриття бібліотек, із додержанням усіх протиепідемічних норм, мають можливість взяти додому книги для читання, оскільки їх ніщо не замінить на сто відсотків.

    Тож читайте більше гарних книжок, бо саме книга є невід’ємною частиною в розбудові держави, вона несе в суспільство мораль і духовність. А бібліотечні працівники докладуть всіх зусиль, аби наші заклади стали центром життя і розвитку громад, долучатимуться до змін, що в них відбуватимуться.

    Хочу щиро привітати колег, користувачів, письменників, всіх, хто причетний до роботи бібліотек з Всеукраїнським днем бібліотек. Побажати міцного здоров’я, живильного людського щастя, творчих злетів і вдячних читачів.

     

    Раїса Григоренко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше