• «Біла Церква у моєму серці»

    «Біла Церква у моєму серці»

    1000-річчю Білої Церкви присвячується…

    Побачила світ нова книга «Біла Церква у моєму серці», упорядником якої є письменник-краянин Анатолій Гай.

    До антології включені твори письменників, художників і компо­зиторів України, близького й далекого зарубіжжя, присвячені Білій Церкві на Росі. Книга є унікальним мистецьким літописом історії та сьогодення одного з найдревніших міст України, яке невдовзі від­значатиме своє тисячоліття.

    Як зазначає упорядник книги А.Гай: «…зараз ви тримаєте в руках нове унікальне видання, при­свячене нашому місту, у ньому спе­цифічними мистецькими засобами висвітлюється тернистий і славний шлях древнього Юр’єва, – південно­го оборонця столиці Київської Русі від нашесть хозар, печенігів, половців, історія посталої з руїн Білої Церкви як центру опору нашого древнього волелюбного народу татарсько-турецьким, польським і московським загарбникам, як перехрестя національно-визвольних змагань, воєн і революцій, як яскравої сторінки нашої недавньої минувшини і нашого сьо­годення…

    Основою цього дослідження стала історична розвідка «Біла Цер­ква. Шлях крізь віки». Видана далекого 1994 року, вона не втратила свого пізнавального значення. Взяті з неї у вигляді вставок-цитат історичні факти з життя Юр’єва та його спадкоємиці Білої Церкви слугують надійною канвою, на яку накладаються, вносячи нові ху­дожні деталі і високу емоційність, літературно-мистецькі твори.

    Історичний розділ цілком природно і гармонійно переходить в опоетизовані розповіді про найвидатніші природні та історико-архітектурні пам’ятки міста, в сердечні освідчення, причому не лише білоцерківців, у любові до Білої Церкви.

    В антології використано сотні літературно-мистецьких дже­рел, вміщено твори або фрагменти романів, повістей, оповідань, п’єс, поем і віршів як добре знаних професійних письменників, так і мало або й зовсім невідомих нам літераторів-аматорів з Бі­лої Церкви та з інших населених пунктів України, близького й далекого зарубіжжя...

    Яскравим ілюстративним матеріалом, який доповнює слово, є репродукції графічних, акварельних, олійних та інших робіт професійних художників і художників-аматорів, знімки міських пам’ятників і пам’ятних дощок.

    Вміщено у книзі в тематичних розділах тексти поетів-піснярів з нотами пісень композиторів, у переважній більшості білоцер­ківських, присвячені рідному місту.

    …Антологія стане чудовим дарунком місту до його дня народження, мистець­кою візитівкою Білої Церкви на багато десятиліть.

    Анатолій Гай.



    Поділись з друзями:




Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше